неделя, 9 август 2009 г.

За нас ... отново

WhyBG.net е продължение на популярния някога whybulgaria.com, който вече не съществува. Ще се опитаме да го продължим 9 години след създаването му и около 5 години след спирането му. А оригиналния текст "За нас" изглеждаше така:

A SPECIAL EDITION OF

ANY GIVEN THURSDAY
Social Club

КОИ СИ МИСЛИМ, ЧЕ СМЕ НИЕКои си мислим, че сме ние всъщност?

Ами, група от 8 млади хора всъщност, 4 чифта мъжки и женски физиономии или 4 по 4 купонджийски настроени българи и българки (ама как звучи само като пичове и пички), които без да са го планирали, без да се познават взаимно и може би по ирония на съдбата създадоха своя собствена завера, наречена “кратко и ясно” Any Given Thursday Social Club.

Социално място или чисто научно казано “клуб за запознанства”, който не се измерва с кръчма, пивница, крак-маг, вила или апартамент, а с простата идея група хора да се събират всеки четвъртък, за да купонясват (знаете ги онези три неща ядене, пиене и такси до вкъщи, а там, ако имаш сили...) и често да се радват и на децата си. Честно казано, клубът за запознанства е навсякъде, където добре прекараното време се превръща в адреналин и тестостерон едновременно (често под формата на Alka Selzer или витаминчета рано сутрин), които ни зареждат с положителна енергия до ... другия четвъртък, разбира се.

Да се радват на децата си, звучи като тъпо американско неделно семейно парти с барбекю, Budweiser и балони, ама нейсе. Повече звучи, като да ти препускат с детски колела из хола, докато се чудиш коя подред ти е ракията, да ти пъхнат мачбокс-количка в 100-доларовото Jamo, да ти заврат дървен меч в салатката или да ти се дуелират с карамфилите пред “брачното отделение”.

Обаче е радост и то голяма.

Та, изплагиатствали от последния филм на Стоун и Пачино и от почитание към “техни величества” Buena Vista Social Club се стигна и до този клуб и този сайт като реално негово продължение, чиято цел или по-скоро плод на високоградусово хрумване е да бъде откритият форум за всички, които искат да кажат, да се похвалят на воля, споделят не под сурдинка или да му теглят една по повод на нашата мила татковина.

Основното е, че ние МРАЗИМ комерсията, но ОБИЧАМЕ алтернативата, която по нашите земи често липсва. МРАЗИМ фолка и чалгата във всичките им форми, мразим тъпи млади хора, които се обличат като за бал с маски и удрят каръмлими и гюбеци или пълнят БИАД до дупка, но ОБИЧАМЕ до гроб онази другата музика – джаза, блуса, рока във всичките му измерения, кубинската и латиноамериканската традиция и всичко свързано със Сантана и Buena Vista. Звучи Ви като музикални екстремисти, може и така да се каже, но какво пък, поне сме честни, пък и ни ПИСНА от ф-ф-ф-ф-фолк звезди. МРАЗИМ коктейлите, но ОБИЧАМЕ буренца с твърди напитки. МРАЗИМ лешперите и връзкарите.

Ние не сме отявлени патриоти, но не сме и политици и не си падаме по парадните фрази, особено когато са изречени в четиригодишен порядък, а сме просто група реалисти, които за добро или лошо са избрали да си останат тук, не само защото тук им е мястото. Имаме самочувствието, че сме професионалисти, всеки в професията си.

За това и Why...BULGARIA, колкото и помпозно да Ви звучи. В този сайт ще пишем за всичко което ни интересува, за всичко, което ни вълнува, за всичко, за което си струва и разбира се, ... когато имаме време.

Ако имате желание да ни кажете колко сме велики (не че не си го знаем), да ни напсувате, че сме егоисти, интелектуалци или сноби, или тъпанари (не че не си го знаем), да ни разпнете или поне порицаете, че сме аматьорчета и това нещо, “живота, made in Bulgaria” не го разбираме, както го разбирате Вие (не че не си го знаем), просто едно голямо Welcome.

Ще видите всичко, което сте написали - без цензура и вестникарски изрезки - защото това е мотото на клуба: всеки да приказва, колкото му се иска (даже и да досажда), независимо от това, дали другите го слушат. Важното е да си излеете душичката и да Ви е кеф, другото ....... му.

Няма да ви кажем “елате Вие, за да не дойдем Ние”, а само покомпютърното: “Кликнете Вие, за да кликнем и Ние”.

И не забравяйте, този сайт не преследва комерсиални цели. Правим си го за свое собствено удоволствие, от чиста проба фенлък, както биха казали някои южни съседи, а ако и на Вас Ви доставя удоволствие, едно голямо ЕВАЛЛА!

Неведоми са пътищата господни, може и да успеем!!!

Any Given Thursday Social Club
-----------------------------------
В онези изпълнени с ентусиазъм времена, когато сайтът спря, той беше вече станал популярен и сред колегите и пишещите братя и обект на някои, бих казал, доста добронамерени коментари:

В-к "КАПИТАЛ" : От Графомания.org към Литература.com

... сайтове, които публикуват любителски произведения ... http://whybulgaria.com (малък и изключително качествен) ...

В-к "ТРУД" : Езикът на новото време

В интернет страницата www.whybulgaria.com е публикувана една доста странна на пръв поглед обява: "Търсим преводачи от български на български език. Единственото необходимо условие, за да кандидатствате, е да преведете следния текст:
..."

В-к "ПАРИ" : Интересни адреси

Защо България? А защо не - питат авторите на онлайн изданието, в което всеки е поканен да сподели вижданията си, да публикува стих или дори мнение за нашумял филм или събитие. Сайтът освен със стилен дизайн привлича и с уникални текстове, забавни и сериозни - наистина една добра идея.

Сп. "Егоист" : Аз Съм Българче

Те са останали в България по своя воля, твърдят, че са доволни от живота си тук и пишат за това на страницата си в интернет. Ако си мислиш, че са смъртни врагове на "преуспелите българи" в чужбина, трябва да знаеш, че си правят с тях срещи на класа в някой irc-канал. Те са Any Given Thursday Social Club и наистина се събират всеки четвъртък ...

*bpm : e-stories

[идентификация: whybulgaria: 30-и-нещо годишни success story-та; професионалисти, които настояват домашния им адрес да бъде България; ако някой се наеме да ги цензурира, ще се наложи да разговарят предимно с предлози и спомагателни глаголи; единствена сериозна опция за емиграция - Куба...]

5 коментара:

 1. Дочаках! :-))) Още си пазя тениската ;-)

  ОтговорИзтриване
 2. А така, бравос, мили миои ;-)

  Васи

  ОтговорИзтриване
 3. еееееееей!
  къде сте бееее!?!?!
  как безутешно страдах по сайта :(
  защо чак сега откривам този блог, а!?
  а вас на всичкото отгоре пак ви няма!
  не е честно!
  :)
  обичам ви!
  я да се явнете пак насам!
  моля:)))))

  ОтговорИзтриване
 4. Ей,
  Как се изненадах като попаднах на това място! И то съвсем случайно - търсейки информация за Компай Сегундо.

  А моите писания отпреди 10 години си седят непокътнати!

  И аз си пазя тениската! Хора, къде сте?

  Поздрави от Vorbis!

  ОтговорИзтриване
 5. А ето, че и аз най-накрая ви открих...ама само за да видя, че отново ви няма. Наскоро намерих принтираните преди 10-тина години страници от whybulgaria. Израснах с вас и тези страници. Чувствах се по-малко различна и особено специална за това, че разбирах какво пишете и ви позволявах да докосвате тънките струни на тинейджърската ми емоционалност.
  Благодаря ви, че ви имаше!!!

  ОтговорИзтриване