четвъртък, 17 януари 2002 г.

US Box Office: Толкиниада

За Серафим и останалите, аз пак съм тук и пак съм същият досадник, когото или ще разпнете или ще похвалите. И от двете има файда, защото критиката и одата на радостта, борбата между доброто и злото са всъщност част от всеки един от нас, а от време на време и част от историята на киното.

Умишлено не писах повече от месец.
За какво да пиша? За Толкин ли? (това го бяхме вменили в задължение на Адаша преди половин година, но за любимите неща трудно се пише)
И какво да напиша за Толкин?

Какво повече да се напише за “Властелинът на пръстените” като филм?
Чакахме го с години. Направи го режисьор, от когото трудно можеше да се очаква такава епика. Ще мине границата от 300 милиона долара, което вече е филмова история. Епизоди 2 и 3 (да ме извинят и Толкин и Лукас-маниаците) ще излязат съответно през декември 2002 и 2003 година. Нямам намерение да Ви описвам, коментирам, критикувам или пиша интересни случки от филма. Всеки сам ще прецени доколко са успели Питър Джаксън, Илайджа, Лив, Виго и останалата гвардия. Това, че вече месец “Властелинът на пръстените” определя модата зад океана и в Европа не е тайна за никого и предположението, че това ще се случи бе като да познаеш, че Гонзо ще е № 1 в България.

За справка на маниаците януарският брой на английският Empire е с две корици за колекционери (една с хобити, една с войни) и съдържа цели .... 45 страници за филма и всичко около него. Струва си, прочетете го, ако имате възможност. Аз съм прекалено малък за Толкин. В случая предпочитам да чета.

През месеца на хобитите през киносалоните на Америка минаха и доста други качествени филми през иначе постната филмова година, като Vanilla Sky на Камерън Кроу и комбото Круз/Круз. Аз всъщност лош филм на Кроу не съм гледал като започна от “Джери Макгуайър” и завърша с “Почти известни”. Няма да ви казвам, че именно на тази сцена Круз/Круз решиха, че е крайно време да освободят Никол Кидмън от съпружеските задължения и да я направят по-добра актриса от когато и да било.

Филмът, както всички вече знаят, е римейк на дебютния “Отвори очите си” на Аменабар, за когото Адаша Ви говори преди месеци, който пък от своя страна по-същото време снимаше The Others с Никол Кидмън, продуциран от .... Том Круз, за който филм пък Кидмън получи маса номинации за Глобуси, Ню Йоркска и Лос Анджелоска критика и Аменабар с голям интерес очакваше да види своето отроче, ремиксирано по американски и .... пак с Пенелъпи Круз в главната роля.

Какво изречение стана само, а и какво ли е да се снимаш в един и същи филм говорейки на два различни езика ... ако изобщо английският на малката Круз си заслужава.

Предвид гореизложеното Vanilla Sky върви твърде добре и продължава да си битува в Топ 10 с общо сбор от 88 милиона долара. Компания на еднаквите фамилии (само на български) правят Камерън Диас и Кърт Ръсел тъй, че явно римейкът на независимите филми дава добри пари.

В Топ 10 продължава да стои и Oceans 11 със сбор от 160 милиона долара, но само подписът на Содърбърг е достатъчен за това. Последните две години явно са урожаят на този изключително уникален режисьор, като холивудските звезди ще се изтрепят да участват във филмите му. И както винаги малка изненада за маниаците – Содърбърг е замислил римейк на Сталкер на Тарковски.

Доста добре в чарта върви и алтернативата “A Beautiful Mind” на небезизвестния Рон Хауърд, разказващ историята на шизофреника носител на Нобелова Награда Джон Наш. След като разголи мишци и бицепси и си прибра Оскара за “Гладиатор” Ръсел Кроу се завърна към трудните си роли, които го направиха известен, от типа на “Insider” и “L.A Confidential”. Появиха се вече слухове, че Ръсел може и да бъде номиниран за това си превъплъщение, но няма ли да му станат много номинациите. За тях се беше наточил и Майкъл Ман с автобиографията на Али с Уил Смит, която обаче мина по екраните на Америка доста незабележимо, въпреки, че успехът беше повече от предначертан.

По интересното през последната седмица е присъствието в Топ 10 на два филма, които биха заинтересували само кино-маниаците и ..... Заро.

Първият от тях е Gosford Park на гения Робърт Олтмън, който до момента е спечелил ....... 6,6 милиона долара. Всеки филм на този истински аутсайдер на комерсията е повече от любопитен и Олтмън може да бъде сравнен по уникалност и развихрена визия само и единствено с Кубрик.

Вторият е със Заро-вата любимка и кралица на “насълзи-очичките-изтрий-ги-с-кърпичката-и-продължавай-да-гледаш-с-миловиден-поглед-в-камерата-а-зрителите-сами-ще-дойдат” Мег Райън. “Кейт и Леополд” върви достатъчно добре по екраните с близо 40 милиона долара приходи, а този път влюбеният в Мег Райън е Х-мена Хю Джакмън. Колко ли останаха тези, които не са се влюбвали в Мег? Или поне не наскоро. Режисьор на филма е Джеймс Манголд, който се прочу със сценария на “Girl Interrupted”.

Впрочем знаете ли, че (Заро, Адаш отпуснете парата .... не е загадка!!!) името на героя на Хю е Леополд Алексис Илайджа Уокър Гарет Томас Маундбатън. Абе кой кретен ги мисли тези любовници на Мег Райън, като простичко може да го преведе като Светлозар Петров. Какво му мислят толкова.

И накрая крайният резултат от тази седмица е 305, 1 на 228, 2 за Хари Потър. Би могло да се преведе и като резултат от отборното по крикет между Англия и Нова Зеландия.

И като капак за всички фенове и анти-фенове на US Box office рубриката ни един въпрос – Кой са Топ 10 филмите на 2001 година според Вас.

Пишете ни!

Carlos

Няма коментари:

Публикуване на коментар