сряда, 3 април 2002 г.

Хигиенен полуден на журналистиката

Хигиена му е майката!

Имаше едно определение за журналист, което гласеше:
“Журналистът е човек, който пише за неща, за които няма никаква идея.”

Не съм аз човекът, които ще каже вярно ли е или не, но има серия любопитни случки, които ми се ще да разкажа.

Отдавна се канех да пиша за седмичната програма за телевизията на “24 часа” и “Труд”. Проблемът с нея е просто, че не са верни програмите на чуждите телевизии. Така и не успях да сравня дали просто разместват седмиците или пък правят случаен набор на предавания, за да изглежда “истинско”. Преводът на имената на предаванията няма да го дискутирам тук - напоследък се пооправи.
Но така трябва да бъде. Само дезинформация за чуждите телевизии. Няма да правят конкуренция на родните, я! Патриотизъм му е майката.!!!

По повод на преводите, любим напоследък ми стана преводът “Агентите на короната”. Каква страшна работа, а? АГЕНТИТЕ! НА КОРОНАТА!!! MI 1 do MI 11 идват вкупом. Джеймс Бонд, 007 и приятели. Ужас! Продадохме България. Нека се плаши народа.
А всъщност във всяка една монархия, настояща или бивша (особено настояща), нещо_си_на_Короната, обикновено означава (или може да се приема като) знак за качество.
С което не искам да кажа добра ли е фирмата или не и добра ли е сделката или не. Това ще го покаже времето. Нека просто се борим с разумни аргументи. Стига евтина манипулация.

Всъщност повода за цялото това нещо беше следната прелюбопитна публикация, присъстваща с малки вариации в няколко български медии:

“Спират интернет за 24-часова профилактика” ("Дневник")
“Затварят Мрежата за профилактика” (news.bg)

Интернет явно е нещо като ТЕЦ да речем. Спираме го, правим профилактика, и пускаме пак. Профилактиката аз си я представям така - бършем, трием прах, сървърите изстиват.... Не знам днес ли е денят за смяна на повредена ос на вентилатор, да речем? Не пише по въпроса.
И щях и да го повярвам, ако не го бях прочел ... в интернет. През времето когато е спрян. Ех, ако знаех нямаше да чета. Хигиенен полуден е това! И даже не полу-, а цял!!!

Примери много. Идеята е да се пише малко по внимателно, та да не се окаже определението по-горе вярно. Един вид а си направим хигиенния полуден сами.

Zaro

Няма коментари:

Публикуване на коментар