сряда, 24 октомври 2001 г.

Познавате ли програмата на правителството? (тест)

Оградете в кръгче подходящите думи в скобите.

"..Хората бяха много изплашени, защото събереше ли се ( съдът / парламентът ), винаги се случваха неприятни работи. Последния път например ( съдът / парламентът ) беше решил, че въздухът е собственост на ( графините Череша / правителството ) и всеки, който диша, трябваше да плаща данък на управата.

( Дон Домат / Председателят на парламентарната група ) пръв взе думата и каза всред дълбоката тишина:

- Напоследък приходите на ( замъка / държавата ) са твърде оскъдни. Както знаете, ( двете бедни стари госпожи, пълни сираци / бедният стар министър-председател, пълен сирак ), живеят в голяма мизерия и се намират в печалната необходимост да издържат ( дука Мандарина и барона Портокал / парламентарна група и правителство ), за да не ги оставят да умрат от глад.
...
( Адвокатът Грах / Председателят на парламента ) се надигна, изкашля се, изпъчи важно гърди и зачете:
- Долуподписаните ( Череша първа и Череша втора / министри ) смятат, че бидейки собственички на въздуха, трябва да бъдат признати и за собственички на дъжда. За това те искат от всички граждани да им заплащат такса, възлизаща на сто ( лири / лева ) за обикновен валеж, на двеста ( лири / лева ) за буря с гръмотевици, на триста ( лири / лева ) за снеговалеж и на четиристотин ( лири / лева ) за градушка. Следват подписи. ( Съдът / Парламентът ) решава, че трябва в допълнение да се плаща наем за росата, мъглата и другите форми на влага. ( Присъдата / Законът ) влиза в сила от този момент."

Резултати

Ако сте оградили левия израз в скобите добавете 1 точка към резултата си.
Ако сте оградили десния израз - добавете 0 точки или изобщо не добавяйте!

1 или повече точки:
Вие изобщо не познавате програмата на правителството, а текстът, който четете, е откъс из "Приключенията на Лукчо" от Джани Родари, превод на Светозар Златаров и Никола Иванов, издадена през май 1979 г. Желаем Ви успех!

0 точки:
Вие познавате добре програмата на правителството, а текстът е стенограма от заседание на XXXIX Народно събрание, проведено през есента на 2001 г. Бог да Ви пази!

Nadie & July

Няма коментари:

Публикуване на коментар