вторник, 27 ноември 2001 г.

Теология по Коледа

Идва Коледа, а с нея идват и писмата до Дядо Коледа. Тази година употребих всичките си познания по модална логика за да обясня на сина ми (5) че има разлика между това че в писмото пише “искам” видео и това че джуджетата “могат” да правят само по-простички играчки, щото на северния полюс високите технологии още не са толкова развити. Споделих тези мои упражнения с един съученик (за когото неведнъж съм имал случай да разказвам и който след 13 години в Бърно се пресели в Торонто) и ето какво сподели с мен той:

“За дядовците-коледовци - или по-скоро за съществата, които носят подаръци на Коледа, - най-невероятното е, че синът ми още им вярва, въпреки, че според мен само се прави, тъй като преживя такава смяна на традиции и легендарни същества, че сигурно вече си е направил извода, че това е някаква луда история. Чехите по традиция вярват в това, че подаръците им ги носи Йежишек (това го видях веднъж преведено на английски като Baby Jesus - на български въобще не се и опитвам да го преведа - това е нещо като бебето Исус, Исусчо или нещо такова - просто това, дето му се прави всъщност рожден ден по Коледа), който по обясними религиозни и други причини не може да бъде някак си така реалистично въплатен. Та легендата там е, че на Бъдни вечер след вечеря децата се залепят за прозореца, за да могат да го видят тоя Йежишек (дето никога не са го виждали), а през това време той "неочаквано" нарежда подаръците под елхата и изчезва, като малко преди да изчезне звъни със звънче.

Навремето чехите учеха децата си да мразят Дядо Мраз като нещо руско и комунистическо (те май си мислеха, че е облечен в червено, щото е червен боклук), което им беше натрапвано от идеолозите тогава, за да им замести Йежишека. Да де, ама дори не мина и година след революцията и се появи Санта Клаус, който си беше в същите дрехи като на Дядо Мраз, ама беше американец и се възприемаше по-скоро като реклама на кока-кола, но вече беше обичан от населението и много "in".

Бяхме една Коледа в България, та там се оказа, че освен другите двама образи ходи и Дядо Коледа, който така и не разбрахме по какво си прилича и различава от Санта Клаус, обаче цяла вечер спорехме по въпроса кога и как носи подаръците, така че синът ми си ги получи от Йежишек в България в пълното недоумение на бабите какво пък се случи сега.

Иначе сме писали писма и на Йежишек (това е като да пишеш на арменския поп), на Санта Клаус и на Дядо Коледа и те някак си по много сложен начин си му съществуват в малката главичка и все още вярва на такива работи. В България едно по-голямо дете се опитваше да го вкара в правия път - вика - ти си много глупав, ако си мислиш, че Дядо Коледа ще ти донесе играчки - няма Дядо Коледа. Синът ми обаче въобще не се възмути от тази работа и дойде да ми каже, че то онова момче било глупаво, щото не знаело, че всъщност наистина нямало Дядо Коледа, щото играчките ги носел Йежишек.

То в България най-големият ни проблем беше кога всъщност ходи да носи играчките Дядо Коледа - дали вечерта на Бъдни вечер или на другата сутрин или пък имаше и предложение чак за другата вечер, което само накара сина ми да намрази българския герой, какъвто и да е той и най-накрая решихме, че Дядо Коледа е всъщност поредното менте като много други работи в България и играчките си му ги донесе Йежишека.

Lubo

Няма коментари:

Публикуване на коментар