сряда, 8 август 2001 г.

US Box Office: Иронията на едно американско лято

Американците вече запомниха това лице

Бая време без US Box office.
Има и такива дни.
Липсвахме поради простата причина, че ни беше трудно да го започнем (като материал разбира се). Затова и най-накрая заглавието ми изплува в главата. Това което виждате най-отгоре. Кое му е толкова ироничното на американското лято?

При последната ни среща “The Fast and the Furious” беше превзел първото място най-вече благодарение на новоизгряващата звезда на Вин Дизъл, и сваляйки от върха не друга а Анджелина “Лара” Джоули. Колкото и да е странно обаче фюриъ-ъ-ъсите все още са по напред в доларово изражение от рейдъра въпреки, че очакванията бяха тъкмо в обратна посока.

В последствие се заредиха постни, ама много постни седмици (като постни български сърми, които янките сигурно и не са вкусвали) през които някакви невзрачни анимирани филмчета от рода “Cats & Dogs” и японските напъни “Final Fantasy: The Spirits Within”. Първият се запомни само с гласовите си данни, като участници в озвучаването бяха Алек Балдуин, Сюзън Сарандън, Тоби Макгуайър, Майкъл Кларк Дънкан, Джо Пантолиано и легендата Чарлтън Хестън. “Котки & Кучета” се запомни и с лютата борба, която води със “Страшен филм 2” за първите места през ранните юлски седмици. От своя страна по-голяма простотия от “Страшен филм 2” едва ли е излизала това лято. Лично аз съм един от потърпевшите на първата част, която беше чиста проба американски буламач. За тези, които са били щастливци и не са успели да си загубят времето “толкова страшният” филм е комедийна колаборация-пародия на “Писък” и една дузина други филми, от които заемките са направо умопомрачително тъпи. Та като видях как тръгна “Страшно тъп филм 2” си казах “Айде американците пак наблегнаха на летните бози”.

От друга страна явно и японците не разбраха, че освен Куросава и роли на източни якудзи, нищо друго не могат да пробутат на Америка и я атакуваха с филм по видеоигра, при това режисирана от самия продуцент на гейм-а.

Както и да е, все пак говорим за бокс-офис и хитове трябваше да има след като “Мумията се завръща” и “Пърл Харбър” все още се боричкат да достигнат “клуб 200”, при бюджет на втория около 135 милиона долара.Поне си избиха парите хората и няма да са валат.

Към средата на юли всички очакваха да ни нападнат зверовете. Било то динозаври или маймуни. “Джурасик парк 3” тръгна без Спилбърг, но успя да превземе върха още в дебютния си уикенд със здрави приходи и за 15 дена стигна до числото 124. Числото 200 същото е постижимо при отсъствието на Спилбърг, но за финансовите приходи на първата и втората серия не може и да се говори. Този път главният преговарящ с динозаврите, който стои в режисьорското столче е Джо Джонстън, който има опита с всякакви зверове и чудесии от “Джуманджи”. Въпреки яркия старт динозаврите, бяха повалени от маймуните. Тоест настана истински зверилник в чарта. От което загубиха и двата филма. “Загубиха” едва ли е точната дума, но след “също яркия” старт на “Планетата на маймуните” (потрошил рекорда за най-добър приход в не-празничен уикенд, .......... постно американско определение non-holiday .......... като че ли има друг уикенд, но явно уикендите се делят на празнични и непразнични ........... а има ли предпразнични) и двете мувита спаднаха главоломно като втори уикенди. “Планетата на маймуните” е римейк на популярния филм с Хестън (за втори път споменавам човека днес), но за него когато му дойде времето.

Миналата седмица смятах, че “маймунарника” с Рот и Уолбърг няма никакъв шанс срещу “Час пик 2” на Джеки Чан и Крис Тъкър и “Original Sin” на тандема Джоли-Бандерас Така и стана, както и че и двата филма нямат никакъв шанс срещу бъдещите хитове “Американски пай 2” (нещо много двойки и тройки станаха пай 2, динозавър 3, пик 2, страхотия 2), новото предложение на Уди Алън или така дългоочаквания “Мандолината на капитан Корели”. “Час пик” от своя страна е първият филм с участието на Чан от пет години насам, който не успява да стигне № 1 в дебютния си уикенд.
Но лято е, и затова за първи път не Ви се натрапвам с цифри, умопомрачителни цифри, статистики и т.н.

По интересни заглавия излязоха някакси помежду борбата на зверовете, като “The Score” , “Americas Sweethearts” и “Legally Blonde” . “The Score” е първата сбирка на Робърт Де Ниро и новият Де Ниро (или този който най-напомня Де Ниро в ранните му години) Едуард Нортън, а към тях е и ......... Марлон Брандо и Анджела Басет. Режисьор на филма е ветеранът Франк Оз. “Americas Sweethearts” пък е също първият филм с участието на Джулия Робъртс от (познайте колко години насам), който не успя да се пребори за първото място. Актьорският състав е повече от убедителен, като освен хубавата жена тук са и зевзекът Били Кристъл, още една хубава жена, която Майкъл Дъглас разкраси за 9 месеца и Джон Кюсак. Кюсък и Катрин-Зита се срещат за втори път на екрана след “Момичета от класа”.

Какъв е фацитът от лятото?
Лятото определено е за Universal. След силното начало с “Ханибал” сега пари носят и “динозаврите” и “фюриъсите” и “завърналата се мумия”, но най-голямата ирония при липсата на “звездни войни” и “матрици” е, че ..........”Шрек” (зелен орк бил, недодялан бил) с неговите 255 милиона долара все още е недостижим.
Нищо че е лято.

Carlos

Няма коментари:

Публикуване на коментар