петък, 20 юли 2001 г.

Как да забогатеем? Българският вариант на историята с ябълката.

Нека това се възприема като кратко ръководство за безработни и студенти за изкарване на някой лев в съвременните условия. Същото може да се разбира и като ръководство за попадане в полезрението на правораздавателните органи – странно е колко е близко понякога родния бизнес до ръба на закона. От коя страна на ръба най-често стои – това не е предмет на тази статия.

Преди да започна съм длъжен да отправя и един апел към читателите ни, които приемат всичко в Why … Bulgaria буквално. Това не е ода на законността и почтеността, нито е призив за неспазване на законите, опит за повишаване на престъпността или нещо такова. Нарича се хумор (или опит за такъв). Какво е ‘хумор’ пише в речниците (това са едни дебели книги, които никой не чете, и в които се обяснява значението на разни думи или иначе казано, какво да разбираме като ги срещнем случайно).

И така... Ето някои показателни примери из спомените на автора.

Билети
Идеята е да се закупят повечко билети за някакво интересно събитие и после да се работи за развитието на черният пазар. Тук незаконовите рискове са два – да се окаже безинтересно събитието или да се намеси нелоялна конкуренция със здрави мишци. Законовите такива са ясни. Така че вземете си добър консултант и се молете на Господа.

Царевицата
Ако не става с билети, идете до коя да е нива с царевица, наберете си няколко чувала, сварете я, и продавайте на гражданите преди самото събитие. Извън рисковете, за които сами може да се сетите, знайте и това, че не всяка царевица става за варене. Така че внимавайте и наслука с пазачите, че напоследък гърмят...

Бира
Ако царевицата не ви е по вкуса, купете няколко каси бира, изстудете ги и ги продавайте на зажаднялото гражданство с прилична надценка. Особено върви по плажовете... Важно е да не я изпиете вие, понеже слънцето пече еднакво за всички.

Къмпинги
По морето естествено вървят и хиляди други “далавери”. Като се почне от обикновени кражби по комплексите и се стигне до обиколка на Черноморието от типа “Крадем_От_Единия_Къмпинг_И_Продаваме_В_Следващия” и така от юг та до север или (но не и) обратно.

В сила е и вариантът с ябълката и богатия чичо. Но огледайте добре родословното дърво, преди да почнете и му се подмажете добре (в случай, че имате такъв и той си спомня още за вашия клон на родата).

Естествено има и варианта просто да се хванем на работа. Особено в София такава не липсва. На всички, които твърдят противното, разказвам за старата, болна бабичка, която продаваше вестници вечер на кръстовището пред “Хемус”.
Помните ли я?

Zaro

Няма коментари:

Публикуване на коментар