четвъртък, 13 декември 2001 г.

Българката - дизайнер на пари от Берлин


Гърбът на монетата от 1 Euro
Покрай политическите и корупционни страсти, покрай недоимъка един факт така и убягва на българските медии. А е добре да се знае какви е чада раждала България.

На 30.12.1998 Berliner Zeitung пише “Скоро нейният орел ще е във всички джобове”. Става дума за монетите на новата валута – Еврото.

А дамата, за която иде реч, се казва Снежана Русева – Хойер. Тя, заедно с мъжа си Хайнц Хойер, има зад гърба си 8 години успехи в дизайна на монети. Те са правили вече монети за три валути, възпоменателни монети. Те са първите, поставили животно на немска монета, правили са възспоменателни монети и за екзотични републики, като Науру и Вануату.

Историята започва преди 29 години, когато Снежана отива в Източен Берлин за следва графичен дизайн. С твърдото обещание пред баща си да се върне обратно. Но още през първата седмица се среща с Хайнц, за когото и се оженва през 1976 година. В България все пак се връща, но заедно с него. Получавала е стипендия (помните ли ги тези стипендии?), и по договора трябва да работи 3 години, за да си отработи парите. Иначе трябва се връщат. И понеже по това време двамата не ринат парите и сумата е непосилна за тях, се озовават в Родината. Работа за нея естествено няма, но след дълго търсене попада все пак в някакво издателство и започва изплащането. През това време Хайнц се размотава по морето, където все пак получава възможността за извае от мрамор един дионисиевски паметник за града Балчик. Така трите години стават четири.

След завръщането си в ГДР започват първите опити с пощенски марки, медали и монети. Обаче понеже старото ГДР не е можело да се преживява от това, Хайнц започва да преподава в старото си училище, А Снежана – да илюстрира детски книжки. Някъде по това време се раждат и децата. Появяват се и първите им монети – ГДР-марки.

След промяната и съединението се опитват да пробият и в новата Германия. Ако и известни в ГДР, в западната половина по това време никой не чувал за тях. Успеха идва бавно но сигурно. Така се появяват и монетите за общата марка на обединена Германия.

Сега идва и еврото. Двамата спечелват конкурса за изработване на гърба на немските монети от 1 и 2 евро (гърбовете на монетите във всяка страна са различни). И съответно са едни от първите, който са ги пипнали. “Бяха още горещи, директно от пресата”, разказва Хайнц пред Berliner Morgenpost.

Това е, което успяхме да разберем за една талантлива българка, разнасяща славата на България из Европа. Нека и върви така и за в бъдеще.

Zaro

Няма коментари:

Публикуване на коментар