петък, 8 март 2002 г.

Харалампи Петров и какъв ти тука философски камък изобщо

В една панелна боксониера в Обеля IV живеел Харалампи Петров, който всички познати наричали галено Хари. Боксониерата била толкова малка и мрачна, а панелите на блока - толкова тънки, че когато съседите се напиели и задрусали чалга, мазилката от тавана, ведно с хлебарките от горните три етажа, падали на главата му. Хари бил кръгъл. В смисъл сирак. Майка му и баща му ги бил смазал с палка някакъв зловещ полицай на един митинг в началото на реформите и злата съдба принудила Хари да съжителства с леля си Петя, чичо си Ваньо и братовчед си Дидко– дете с лош дъх, миризливи чорапи, подранили младежки пъпки и наднормено тегло. Всъщност отрицателните герои никога не са атлетични, руси и възпитани, както прозорливо отбелязва Уди Алън.

Че бил по-различен от другите, Хари разбрал на един Великденски съботник, организиран от Общината, когато вместо да помете пред блока, яхнал метлата и се възнесъл в облаците. Освен това правел дребни бели магии, развалял черни такива, гледал на карти, ръка и крака, но така и не му оставало време да пусне обява във вестниците и да го превърне в бизнес.

Един ден Хари получил телеграма от Америка, че той е Избраникът с прословутата неизвестна богата леля, която внезапно умряла и му оставила една камара златни парички в трезора на някаква банка, дето с лихвите били станали достатъчно много, та да изплатят външния дълг на Страната на Хари. Вместо да остане да учи в колеж и да осъществява американската мечта, момчето платило външния дълг и станало герой. Предприемчивите му съграждани филмирали случката based on a true story. Поради поучителния си характер и специалните си ефекти (например как хора успяват да оцелеят с 40 лева на месец), филмът станал block buster. От рекламните материали покрай филма - албумчета със стикери, грозни чаши, презервативи и запалки – все неща, по които децата от целия свят полудели, Страната на Хари се замогнала, платила тока на циганите си, обула на пенсионерите бели панталони и ги пратила на круизи в топлите страни, където им е мястото, в следствие на което градския транспорт и поликлиниките се опразнили облекчено. Застрашените от изчезване дребен и среден бизнес били извадени от Червената книга и всеки гражданин получил по пет хилядарки. Дори останали пари за закърпване на дупките по улиците и компютъризиране на държавните учреждения. Освен това Страната станала независима и всички европейски държави напуснали съюза си, и задрапали да се присъединят към нея.

Хари бил обявен от Президента и Министър-председателя за Най-Велик-Магьосник и бил награден с орден първа степен. След което се върнал в боксониерата, където роднините му вкупом го пребили за това, че се оказал такъв глупак. Умрял от студ, докато през зимата просел в подножието на своя паметник, издигнат му от благодарните съграждани.

Десет години по-късно Общината взривила паметника, защото пречел да се построи поредната спирка на метрото.

Nadie

Няма коментари:

Публикуване на коментар