понеделник, 25 март 2002 г.

The Oscar WEEK

19 март 2002 година 03.01 часа българско време
Оскарите са вече известни!
Няма майтап?
Преди една минута е завършил срока за предаване на пликовете с Антракс.
Шегичка?
Преди една минута е завършил срокът за предаване на пликовете с печелившите участници в 74-тата церемония за раздаване на наградите Оскар. Хората на Price Waterhouse Coopers вече са затворили пликовете в касата, в която до 24 март 2002 година имената на звездите ще останат анонимни.

До момента, в който поредната холивудска звезда ще се провикне “And The Oscar Goes To….”. С две думи, поредната съдба ще бъде пренебрегната, а на друга ще бъде сложено ново начало. Kodak Theatre – за първи път от хиляди години Оскари-те се завръщат у дома в Холивуд. Новопостроената зала на Kodak е в самото сърце на филмовата Мека, точно срещу хотел “Рузвелт”, където през 1928 година са раздадени първите награди в историята на киното. 650 футов килим, 400 души “викачи и клакьори” (вместо 4000 от миналата година – поради съображения за сигурност), 1500 полицаии, 3000 долара наем за лимузина, Упи Голдбърг за четвърти път зад микрофона. Има ли по-голям панаир на суетата.
Започваме!

25 март 2002 година 02.23 часа българско време.
Червеният килим очаква своите гости. 74-тата церемония вече е започнала. И Why BG отново е Live. И отново не спи. Защо?

Поради една единствена причина-за да си натърка самолюбието, за да си направи кефа и за да можете всички Вие, които ще посетите нашия сайт да видите и усетите онова другото впечатление. Впечатлението да си сам пред лап-топа посред нощ от една истинска любов към киното и магическия бял екран. Любовта на безумно влюбените в това изкуство, на тези които не могат без него. Всичко друго е просто фън и забавление. Благодарим Ви, че четете тези редове.

Червеният килим е отворен за всички.
Един от най-търпеливите върху Червения килим е режисьора на Мулен руж Баз Лърман. На въпроса дали се чувства нервен, независимо от осемте номинации на филма. В следващите двадесет години едва ли академията ще номинира друг мюзикъл за толкова много награди.

Идва ред на жените. Първата червена роза на червения килим е Кейт Уинслет. Едва ли на хоризонта е Титаник 2, но Уинслет очаква да спечели от третата си номинация. “Горда съм, че съм англичанка и съм номинирана за такъв малък филм като “В спалнята”.

02.45 часа българско време.
Кафето е заместило очакваното “смирновче”, но вечерта все още е млада. Пък и току що видях Холи Бери. Най-скъпите цици на Холивуд (за участието си в “Парола риба меч”) гордо разхождат рокля с неизяснен произход и се гордеят, че е първото афро-американско тяло, което може да добие Оскар в ръцете си. На близо е и бившата легенда (забележете казах “бившата”) Шарън Стоун, която изглежда не само бивша на години, но е и първата която развява американския флаг за вечерта: “Горда съм, че съм американка и се чувствам сигурна”. И аз, но нито съм американец, нито англичанин. Добре, че WTC не е НДК.

На хоризонта се появява и Уил Смит в познатото си майтапчийско настроение, опитвайки да покаже какво е научил от боксовите тренировки от “Али”. 17 килограма наднормено тегло за да изобрази живата легенда.

02.56 часа българско време
Сандра Бълок с червена роза в ръка обяснява, че това е първото и появяване на Оскари-те и очаква преди всичко традиционното парти на Vanity Fair.

03.00 часа българско време
Жените продължават да прииждат на тълпи.
Джулия Робъртс отново е повече от фантастична в поредната си черна рокля на Армани (миналата година щастливецът да прегърне Оскар-а бе Валентино). Хубавата Джулия е в страхотно настроение споделяйки, че времето на откриванията на супермаркети свърши и е крайно време да предаде короната на най-добра актриса. Мариса Томей си спомня времето от преди 10 години, а и кройката на роклята й изглежда същата. Междувременно вече бившите олимпийци от Солт Лейк Сити заявяват, че са избрали розовата рокля на Никол Кидмън за наследник на короната на Джулия.

03.12 часа българско време
Брадясал както винаги, Ръсел Кроу заявява, че не е приготвил речта си по приемането на втория си Оскар. Итън Хоук изглежда никак не на място до прелестната Ума Търман. Но знаете приказката за хубавите ябълки. Направо ми изкочиха циците… (грешка) очите … от пазухата на Ума!!! Независимо от това, че вече е завършил снимките за първия си режисьорски филм Дензъл Уошингтън изглежда твърде релаксиран, а жена му заявява, че нямат никакъв ритуал в нощта на Оскарите. За пети път номиниран и никакъв ритуал ….. освен молитвите. Бог си знае работата?

Короната за най-безполови същества на церемонията вече е ясна. От женска страна това е Дженифър Конъли, а от мъжка хомо-дружинката Илайджа Ууд и Шон Остин (хобитска му работа). Хората от Оклахома вече са определили Ръсел Кроу за техния фаворит за главната мъжка роля.
Кафето е на привършване.

03.23 часа българско време
6 минути преди началото на церемонията. Ето го и първото интервю с Рене Зелуегър и Никол Кидмън. Къде са мъжете на Холивуд. Рене не може да повярва, че е тук. Никол е без мъж? Жалко. Някой близо до мен заявява, че Никол все пак си е страшно парче. Камерън Диас с прическа тип “разплетена дамаджана” продължава явно модната линия на тази церемония за “цветни” рокли, но този път от Унгаро. В тарапаната се забелязва “обичайния заподозрян” на всяка церемония Самюъл Джаксън (както винаги в Шафт outfit), Дженифър Лопес (нищо по въпроса за дрехата – тази година пропусна да удари джакпота, но каква е тази прическа като на тьотка), Стинг и бившата порно-звезда Труди Стайлър …… и крайно време е за едно “малко”.
Церемонията е на път.
Колко е часът?

03.30 българско време.
Упи Голдбърг – това са твоите 10 минути слава.
Оркестърът на Джон Уйлямс вече свири първите заставки на вечерта. И оп!
Изненада!
Том Круз открива шоуто с думи посветени на Стенли Кубрик. Нали уж нямаше да идва за да не пречи на Никол. Кратката интродукция включва и момента, когато Круз е решил че иска да бъде актьор – 1980 и “Разяреният бик”. Продължението обаче е ясно. Откриваме Олимпийски игри. Спомени за септември 2001 година и смисълът от това да правим кино?. Прическата на Том – като на последния педераст. Изречението не е мое. И сладурчето ми в 03.35 българско време има своите моменти.

Но къде е Упи Голдбърг и какви са тези сценарии?
Обяснения от група американци на екрана, какво е за тях киното и живото в леко хумористичен вид. Американците са царе да се надсмиват над себе си и да правят пари от това. Фамилиарно звучи една зала с доходи колкото външния дълг на Южна Америка, Африка, Азия и България взети заедно да се залива от смях на собствените си глупости.

Упи Голдбърг бива свалена от тавана като мажоретка от Мулен Руж. Облечена като златен паун с цилиндър, тя не пропуска да нацелува Ръсел Кроу и да заяви с апломб, че това е “ВЕЧЕРТА”, че тя е оригиналният сексуален звяр и, че е получила мейл с откровението, че Фродо Бегинс е антисемит. Голямата потърпевша от задължителните първоначални бъзици е Марая Кери. Първата награда за вечерта се представя от Бенисио дел Торо. Оскарът за второстепенна женска роля е в ръцете на ……….. Дженифър Конъли. Часът е 03.45. Първият Оскар е вече факт. Малката Дороти от “Имало едно време в Америка” вече е голямото момиче със златна статуетка. “Красив ум” започна със жътвата. Поредното скучно откровение за любовта. Правилно Ви споделих, че титлата за “най-безполово същество” вече е нейна. Дикторите зад кулисите на 74-тата церемония за раздаване на наградите Оскар са легендите Глен Клоуз и Доналд Съдърланд.

03.53 часа българско време
Операторите на галата също са на моето мнение. Не пропускат да покажат “великолепието” на вечерта – Ума Търман. Уил Смит представя номинациите за най-добър монтаж. Една от най-любимите ми категории. Представете си световното кино без “хората с ножиците”. Няма друг човек, който може да ти опропасти филма така, както монтажиста. Най-техничният човек за годината е италианецът Пиетро Скалия за Black Hawk Down. Приемам поздравления. Най-добрите гримьори за годината са Питър Оуен и Ричард Тейлър за “Властелинът на пръстените” . Очаквано първо попадение в техническа категория за Толкиновата сага.

04.12 часа българско време
Бен Стилър и Оуен Уилсън – моделите от “Зулендър” представят Оскар-а за най-добри костюми. Един от първите пикове на вечерта. Бен Стилър, облечен като Гимли, дава на Уилсън наградата за най-добро бягане в “Behind Enemy Lines”. В същото време Стилър пуска и поредния си бъзик, че в екипа на Гимли се чувства като дете тролче, фен на Зи Зи Топ. Тук победителят би трябвало да бъде “Мулен руж” без никакво съмнение. Поне така си мисля докато гледах петминутката от реклами. И разбира се съм прав. Оскар-ът за най-добри костюми отива при “Мулен Руж” . Следват спомени на Упи Голдбърг за Ню Йорк и символ № 1 на града Уди Алън. Ставането на крака е неизбежно. Един от най-колоритните творци в историята на киното обяснява в характерния си алъновски стил, че в момента в който му се обаждат от академията изпада в паника. Дали не си искат Оскарите обратно? Дали не искат да ми връчат наградата “Ървинг Талбът” за цялостно творчество? (все пак е на 66 години). Започват каламбури за следващия филм на Алън от рода на “Следващият ми филм ще е за един фетишист….”. Цялата алъновска патърдия е за кратко документално филмче относно най-великите моменти от филмовата история, свързани с Ню Йорк, като започнем от “Кръстникът”, минем през “На брега”, кретениите на Фен № 1 на Ню Йорк Никс Спайк Лий, “Кучешки следобед”, “Треска в събота вечер”, “Тутси”, “Шафт”, “Кинг Конг”, “Когато Хари срещна Сали” и свършим Уди Алън. Поредната задявка на вечерта с американските проблеми. Джоди Фостър връчва Оскар за най-добър оператор на Андрю Лесни за “Властелинът на пръстените” . Определено незаслужена награда предвид очевидните проблеми на оператора с прекалено близките планове. Определено обаче заслужена награда предвид страхотните далечни планове на природата на Нова Зеландия. Втори Оскар за “властелина” в техническа категория. Дали това не е извинението на академията, че “властелина” няма да си тръгне с пълна торба от важните категории. В тази категория моят фаворит определено беше Доналд Макълпайн за визията му в “Мулен руж”.

04.33 часа българско време
Упи Голдбърг се появява облечена като примерна камериерка за да представи “Госфорд парк” като част от петте филма, номинирани за най-важната награда на вечерта. Хелънт Хънт и Самюъл Джаксън дават наградата за най-добър документален филм след картко ревю на Пенелъпи Сфиърис за смисъла на този вид кино през последните 60 години на фона на безсмъртното “Let It Be” на Битълс. Как ли се чувства Пол Маккартни в залата? И той чака Оскар все пак?

Камерън Диас връчва вторият Оскар на съпругата на Баз Лърман Катрин Мартин за тази вечер. Един от най-заслужените Оскари за всички времена. Сценографията за тази година е за “Мулен руж” . Едва ли някой ще добави нещо към тази истинска феерия от костюми.

04.55 часа българско време
Време за двубоят на вечерта между “Шрек” на Еди Мърфи и Майк Майърс срещу “таласъмите” на Бени Гудмън и Били Кристъл или “Уолт Дисни” срещу “Дриймуъркс”. Първият в историята на киното анимиран Оскар се присъжда разбира се на финансовото събитие на година 2001 “Шрек”. Цяла година академията се чудеше как да адмирира “зеления орк” и накрая реши, че трябва да му отвори самостоятелна категория. Колкото и да е странно първият анимиран Оскар не е притежание на Дисни. Само за шест години съществуване Спилбърг, Катценбърг и Гефън успяха да задминат Дисни.

Холи Бери връчка Оскар за най-добър звук на военните ритми на Black Hawk Down. Оскарът за звуков монтаж е за “Пърл Харбър” . То толкоз бомби, толкова торпеда, оставаше и Оскар да не се появи някъде изпод водата.
Тази вечер няма ли да има изненади?. До тук академията даде на всекиму заслуженото.

На път е обаче мъжкият Оскар за най-добра второстепенна роля и тук като че ли е времето за първия съпрайз. Ето я! Джим Броадбент за “Айрис” . Къде останаха легендите Маккелън, Войт и Кингсли? Академията обича да раздава парчета слава на актьори, които цял живот ще бъдат наистина второстепенни актьори, от които ще се интересуват само кинокритиците, а …. публиката ще продължи да гледа Круз, Уилис, Гибсън и другите. Броадбент прибра Оскара и пожела късмет на “Мулен руж”. Защо ли? Човекът с рижавите мустачки е именно той.

05.16 часа българско време
Упи Голдбърг обявява “Властелинът на пръстените” с огромното съжаление, че независимо от това, че е родом от югоизточната част на Средната земя, не е успяла да вземе участие във филма поради липсата в сценария на черен хобит. Следва десетминутка на акробатите от “Цирк дьо Солей”. С нещо подобно преди години тръгна и славата на Lord Of The Dance. Kodak Theatre се превръща в гигантски акробатичен трапец. 30 секунди по-късно “Властелинът на пръстените” печели третия си Оскар в техническа категория – визуални ефекти. Тази година ще е така, но през следващата Питър Джаксън и компания ще трябва да се сборят с Лукас и втората “матрица”. Mission Impossible.

Преди седмица говорихме в нашите Оскар прогнози, че ако спечели Дензъл Уошингтън ще е първият афро-американец след Сидни Поатие с наградата за главна мъжка роля. Същото се отнася и за Уил Смит. Академията явно ни е слушала с интерес и си е направила извода. Тази година наградата за цялостно творчество се присъжда именно на Сидни Поатие.

05.36 часа българско време
Джон Уйлямс представя своето медли на най-известните филмови мелодии в историята на киното, започвайки естествено със своя шедьовър от “Междузвездна война”. Трибютът включва велики композиции на Миклош Рожа, Морис Жар, Майк Хорнър, Джери Голдсмит, Бил Конти, Ранди Нюмън, Енио Мориконе и “Кръстникът” на Нино Рота. Едно от най-незабравимите изпълнения за вечерта. По-късно Уйлямс ще има възможност с двете си номинации за годината да се сбори за поредния си Оскар. Хю Грант и Сандра Бълок връчват Оскара за най-добра оригинална музика на Хауърд Шор за “Властелинът на пръстените” . Абе, кой ще ти остави оркестъра без диригент, “щото трябвало да взима награда”. А и Уйлямс си има достатъчно златни статуетки. Четвърти Оскар за “Властелинът”. Пряко сили му давам още един. Ако изобщо стигне дотам.

Дензъл Уошингтън връчва на своя идол Сидни Поатие почетния Оскар или така наречената “Ървинг Талбът” награда. 40 години след единствения до момента Оскар за афро-американеца (баща на 6 дъщери), академията отново се върна към едно от най-големите си съкровища. Къде щяха да бъдат Дензъл, Уил, Самюъл, Лари, Дон, Форест, Кюба или Винг Реймс, ако преди 53 години Поатие липсваше. Както всяка година всички в залата стават на крака. Само заради връчването на тази награда и сълзите в очите на Сидни Поатие, Джейда Пинкет, Мариса Томей, Джулия Робъртс, Джон Войт и Холи Бери тази церемония си заслужава.

06.10 часа българско време
Стинг, Пол Маккартни, Фейт Хил или Ения? Кой ще грабне Оскар-а за най-добра оригинална песен? Кой ще се присъедини към Фил Колинс, Елтън Джон, Боб Дилън и т.н. Честно казано парчето на Маккартни от “Vanilla Sky” и аз можех да го изпея и изсвиря, но едва ли ще ми пляскат колкото на Пол. То горкото (за парчето става дума) е толкова оригинално, че чак да ти прималее. И кой мислите връчи Оскар-а на Ранди Нюмън, ох на мама (помните ли?) Джени Джени Лопес. За мен лично петият винаги печели, особено ако парчето е от анимацията “Таласъми ООД”. Ранди си припомни и годините на Дисни от средата на 90-те, когато беше абониран за номинацията за този Оскар. А парчето беше изпълнено на живо от …. актьора Джон Гудмън. Джон донесе първи успех на Ранди Нюмън при неговата 16-та (!!!!) номинация.

06.30 часа българско време
Времето напредна и както ни предупреди и Упи Голдбърг церемонията ще е дълга. Навлизаме в най-сериозната й част, когато ще бъдат наградени “хората с писалките”, които обикновено в субтитрите наричат “сценаристи”. Най-оригиналният от тях е Джулиан Фелоус за “Госфорд парк”, докато адаптация на годината отиде в прегръдките на Акива Голдсмит за “Красив ум” . Наградите връчват Итън Хоук и олеле къде-гледах-на-червения-килим Гуинет Полтроу, която единодушно печели титлите “Worst Dressed” (така ги нарича списание “People”) и “Worst Make Up”, т.е на български казано “Селянка на годината” и “Вампир на годината”. Моля Ви не изтървайте повторението на церемонията, защото такава дрешка не се вижда често, даже и в магазините за дрехи втора ръка, а гримът е като за среща на випусниците на Дракула.
Следват сияйният Джон Траволта и повехналата Шарън Стоун, които просто ще узаконят тоталния френски хит “Амели”, като най-добър чуждоезичен филм на годината.
Нееееееееееееее!!
“Ничия земя” от Босна и Херцеговина. Балканската сага заслужи Оскар. Може би най-голямата изненада на вечерта.!!!!!
И започнаха спомените!

Кевин Спейси призовава за минута мълчание в памет на загиналите през септември. Колко години ще го правят американците?
И започна мемориала на починалите филмови легенди през 2001 година – Джак Лемън, Найджъл Хотърн, Уйлям Хана, Алая, Джордж Харисън и голямата легенда Антъни Куин, завършвайки с прочутата фраза от “Зорба гъркът” – “Ще живеем хиляда години”.

06.53 часа българско време
Упи Голдбърг обобщава, че към момента децата вече трябва да са наясно, че “хобитите” водят на “математиците” и “танцьорите” с 4 на 2. Следва гнусен майтап, че всичко в “Мулен руж” е постигнато без режисьор и … Баз Лърман не е съгласен. Но нищо. Навлизаме в най-интересната част. Но преди главната женска роля Барбра Стрейзънд прави трибют на русата икона на Америка Робърт Редфорд и му връчва другият почетен Оскар под звуците на музиката на “Ужилването”. И отново залата е на крака. И отново кратка реч на Редфорд, който откри за нас киноманите фестивалът в Сънденс преди 20 години.

07.10 часа българско време
Оскар за най-добра женска роля се присъжда на ……..
Oh My God, само това излиза от устата на Холи Бери. Три часа по-рано казах на Адаша, че колкото повече минава времето стигам до извода, че ще е тя. И започна големият рев. Страхотия. Страхотия, страхотия. Едва ли сте виждали жена, която трудно може да говори и да върже едно изречение. Миналата година Джулия се хилеше като ненормална. Тази година Холи реве. Какво да очакваме следващата година. Може би инфаркти? Тази категория плаче за забрана или да номинират само психически стабилни.

Афро-американка с Оскар за главна женска роля. Америка от утре няма да е същата. Още повече, че благодари два пъти на адвоката си. Давай, Дензъл, ти си наред!!

07.24 часа българско време
Оскар за най-добра мъжка роля се присъжда от Джулия Робъртс на Дензъл Уошингтън.
Е те това е нощта на афро-американците.
Какво ли няма на този свят, Господи!
Господ е велик, така казва в този момент Дензъл и продължава “Винаги ще те следвам, Сидни, винаги в твоите стъпки”, след което повдига Оскара към Поатие. Втори Оскар в кариерата на Уошингтън.

07.36 часа българско време
Мел Гибсън обявява, че най-добрият режисьор на годината е Рон Хауърд за “Красив ум” . Трето попадение за “математиците”. 6 минути по-късно 74-тата церемония е в своя апогей и Том Хенкс отваря заветния плик за 2002 година. And The Oscar Goes To ……………….. ”Красив ум” – най-добър филм на годината.
След 4 часа и 16 минути церемонията е към края си. Упи Голдбърг излиза с червено наметало, на което са изписани пожарната и полицията на Ню Йорк.
Време е за работа. Кафето свърши. “Малките” ги оставих за следващата година.
Анализите на това, което се случи очаквайте в следващото издание на US Box Office.
Чао

Carlos

Няма коментари:

Публикуване на коментар