четвъртък, 28 юни 2001 г.

Екологично чисти билетчета за многократна употреба

Направих си експеримент. Една седмица не си купувах изобщо ни билетче, нито карта, обаче не си мислете, че съм била гратисчийка. Напротив – изрядна по всички параграфи, потвърдено еднократно от измърлян и рошав индивид в прокъсан дънков аутфит, който се различаваше от кварталния луд само по оранжевата значка ‘Контрола’, стискана в потната му ръчица. Системата е проста: по седалки, черчевета и направо в перфораторите, напускащите превозното средство оставят продупчените си и непроверени билети за идните поколения возещи се. Така се реализират крупни икономии на хартия и се повишава благосъстоянието на пътуващите. Ами ето простата сметка на моята икономия: 5 дни по 4 возения (сменям еднократно тролей с трамвай сутрин и вечер преди хранене) по 40 ст. = 8 лева. Осем лева са си чифт гуменки от сергия, шест пъти ‘двойка с гарнитура и една наливна’ или пък три бутилки гроздова, откъдето и да ги погледнеш. Тази практика датира поне отпреди 4-5 години, но напоследък се масовизира до застрашителни размери:

Първо действие, първа спирка:

Автобус, спрял на спирката.
July (качвайки се в автобуса, към шофьора): Едно билетче, ако обичате.
Глас от автобуса (шепнейки и дърпайки July за ръкава): Тука има бе, момче.
July (към гласа от автобуса, без да шепне): Не, благодаря, аз ще си купя.
July си купува билетче и го перфорира, сподирен от учудения поглед на гласа от автобуса.

Първо действие, втора спирка:

Шофьорът излиза от кабината си и тръгва из автобуса.
Шофьор (обирайки продупчени билетчета от перфоратори, седалки и черчевета): Само аз ли съм балама, да блъскам по цял ден, да въртя геврека, за тоя дето духа. Всички други хитри - само аз будала, ваш'та (цензурирано).
Шофьор (потегляйки от спирката): (цензурирано).

Второ действие, първа спирка:

Трамвай, спрял на спирката.
July си е купил билетче предварително, качва се и го перфорира.
Глас от трамвая (шепнейки): С колко дупки е?
July (без да шепне): Ами перфорирайте си и ще видите.
Гласът от трамвая объркано разбърква тестето от продупчени билетчета.

Че шофьорът има да храни деца, че няма с какво да се обновява транспортният парк, че няма с какво да се ремонтират изпотрошените спирки, няма да се замисли никой, освен шепа съзнателни граждани, които се отнасят към общото множество тъй както 1:1,000,000. Не би било честно да обвиняваме българина, който, видите ли, е гювечлия и ако може да изклинчи на дребно, би го направил по дифолт. Ако системата е тъпо измислена и липсва контрол, не е хич луд тоя, дето изяжда зелника. Чакаме с нетърпение да видим как Общината отвръща на удара, макар че те, повечето общински съветници, не пътуват с градския транспорт, ерго едва ли могат да свидетелстват по делото. Апропо, членовете на Why Bulgaria се числят към единицата в горното съотношение, която ползва билетчетата еднократно. Считаме, че е по-хигиенично.

Nadie & July

Няма коментари:

Публикуване на коментар