петък, 22 юни 2001 г.

US Box Office: TOMB RAIDER FOREVER

Настана време за рейдуване. Рейдуване, рейдуване.
Компютърджиите изтриха от прахта старите приключения на кака Лара Крофт и отново ги лоудваха, за да си припомнят как изглеждаше Женската Индиана Джоунс преди години.

Сега тя изглежда като Анджелина Джоли и повярвайте ми изглежда добре. Никаква изненада не предложи дебютният уикенд на филма както за киноманиаците, така и за геймърите. Здрав първи уикенд с очаквания за добри финансови резултати. Комбинацията Лара-Анджелина събра 47 милиона долара и абсолютно безапелационно застана на първото място на Топ 10 почти без конкуренция. Ревюта на филма няма да правим, няма да изпадаме в голословни описания, защото Tomb Raider си е класическото съмър-мууви, което ще те предпази от жегата по улиците, ще пооплакнеш очите по Анджелина С Късите Гащи и Раницата на Гърба, ще му дръпнеш едно дринк-че и порядъчно количество поп-корн и това е.

Какво му трябва на човек?
Една Анджелина Джоли, нищо повече.

Със страх да не ме оприличат на сексуален маниак, Джоли е едно от най-сексапилните лица, което киното роди в последните години. Твърде бързо и Оскар кацна като златна птичка на рамото й, мъжете я обявиха за Мръсницата на Годината, за нула време изрушка два брака, вторият от които с не по-малко лудия Били Боб, излезе от сянката на Една От Най-Специфичните Мутри В Историята на Киното Баща Й Джон Войт и още какво ли не. И върхът на популярността разбира се доведе до Лара Крофт. За работите по създаването на филма Why Bulgaria писа още в своето раждане през ноември миналата година и всичко се потвърди. От якия екшън на Саймън Уест, който има зад себе си пандизчийзката класика “Въздушен конвой”, до манията по Лара сред геймърите и клипа на U2.

Прогнозата е, че Лара ще направи 100-те милиона твърде бързо, но за 200 вече ще е доста трудно.

Тази сума обаче не се опря на може би най-голямата изненадата на годината “Шрек”, който е на път да направи 200 (не електорални единици). Незаслужено подценен от целия екип на Why Bulgaria Шрек е на път да стане първото мууви на 2001 година, достигнало тази цифра. Тази седмица зеленият орк е с бронзовите медали и липсват едва 3 милиона за “Клуб 200”. От друга страна успехът на филма изпревари моето съмъри на компанията-производител DreamWorks, което щеше да започне с думите “През 2001 година най-младият мейджър ще има аспирация към Топ 3”. Така и става и Шрек е само началото.

Не началото, а краят на една голяма бомбена илюзия изглеждат 9-те милиона приходи на “Пърл Харбър”. При 135 милона долара бюджет приходите може би ще достигнат 200, но едва след месец, месец и половина, което си е чист провал, още повече че Buena Vista разчиташе “Пърл Харбър” да е новият “Титаник”.

Шампионът от миналата седмица Swordfish, твърде бързо си намери мястото като четвърти в класацията, но на Силвър и това му е достатъчно – една седмица на върха.

“Втората мумия” е десета и се приближава към “Клуб 200”, но приходите от първата част едва ли ще бъдат достигнати.

Поразителен е скокът на Atlantis – The Lost Empire от 13 на второто място, но повече за филма през следващата седмица.

А сега тъй и тъй сме на Paramount вълна покрай излизането на “Джоли Райдъра” (всякакви инсинуаци с Анджелина Джоли и пирати са несъстоятелни) ето и как завърши финансовата 2000 година за компанията-производител.
Paramount е компания, която е забравила отдавна бляскавите времена. През последните години компанията няма сили и средства да се бори нито с Дисни, нито с Юнивърсал, а в бъдеще и с триото Катценбърг, Гефън и Спилбърг, а разчита само на едно име, което ще прочетете по-долу. Обикновено се залага на два филма годишно, които да издърпат компанията в челната петица, както стана през 2000 година. Явно положението и през 2001 ще е същото. За миналата година флагманът към който бяха насочени всички усилия, беше разбира се втората “Невъзможна мисия”, която в крайна сметка бе и № 2 на годината изобщо, с приходи от 215, 4 милиона долара за седемте месеца от неговото появане на големия екран. Другото голямо оръжие бе “Какво искат жените” с Мел Гибсън с приходи от 115 милона само за четири седмици. Цялата останала продукция е просто за попълване на годишните обороти на фона на цялостни приходи през 2000 година, равняващи се на малко над 400 милиона. Сред попаденията бе римейка “Шафт” най-вече заради чара на Самюъл Джаксън, но и най-големият провал за годината бе именно на Парамаунт – “Щастливи числа” (неизплатил бюджета си и “спечелил” на големия екран 10 милиона долара) с .......... Траволта, за когото явно 2000 година бе черен спомен предвид и “Златните малини” за “Бойно Поле Земя”.
Основата на Парамаунт продължава да бъде непоклатимият Шери Лансинг, който продължава да бъде най-дълго царувалият изпълнителен директор в историята на кино-корпорациите. За нюха на Лансинг да сключва сделки и за невероятното му качество от един филм да изстиска “светли времена” за Парамаунт се носят легенди. Най-убедителният пример в тази насока е и втората “мишън импосибъл”, която към горепосочената американска цифра прибави благодарение на Лансинг 323 милиона долара приходи от световно разпространение. В края на 2000 година Лансинг подписа и нов дългосрочен договор с главния си доставчик на филми Viacom, чрез който Парамаунт се сдуши и с CBS UPN, Blockbuster Video и кабелните мрежи MTV, Nickelodeon, VH1 и National Network.
След първите шест месеца на година Парамаунт се движи изключително добре както с “джоли рейдъра”, така и с “Along Came a Spider”, но надежди се възлагат и на "The Score" с Де Ниро и Едуард Нортън с режисьор носителят на Оскар за “Френска връзка” Уйлям Фредкин и особено на "Vanilla Sky" с Том и Пенелопе Круз под режисурата на Камерън Кроу, който до момента няма слаб филм след успехите с “Джери Макгуайър” и “Почти известни”. Голямата бомба в приходния баланс трябваше да бъде "The Sum of All Fears” – поредното приключение на героя на Кланси Джак Райън. Харисън Форд обаче отказа и за ролята бе избран Бен Афлек, а продукцията бе отложена за 2002 година.
Пичове от Парамаунт Why Bulgaria предупреждава: “При първият си голям потенциален боксофис хит Афлек е на път да се провали. Опичайте си акъла!”.

Очаквайте през следващата седмица .............. ами очаквайте рейдуване, джолуване и т.н.

Carlos

Няма коментари:

Публикуване на коментар