вторник, 2 януари 2001 г.

Кино-новини: Елизабет Хърли глобена

Не е лесно да си холивудска икона, особено ако си Елизабет Хърли. Половинката на Хю Грант бе глобена от Актьорската гилдия със сумата от 10 000 долара, че се е снимала в търговска реклама на Estee Lauder по време на продължилата шест месеца стачка срещу рекламодателите. Актрисата заяви, че не е знаела за стачката. 'Чуждестранните актьори винаги са били уведомявани за такива събития по пощата, което е недостатъчно. Дълбоко съм разочарована, че бордът на директорите не уважи моите доказателства, че никога не съм получавала съобщението за стачката. Надявам се, че заплащайки глобата ще помогна на семействата на членовете на гилдията, които са били ощетени от стачката', продължава Хърли. Ох сладки сънища, ох сладки болки, ощетени били членовете на гилдията? Ами то голям глад ще да е било. В интерес на истината бейзболната звезда Тайгър Ууд, който снима по това време реклама за автомобилния гигант Буик бе глобен със 'само' 50 000 долара, а Бритни Спиърс и 'N Sync, участвали в трейлър на Макдоналдс даже минаха метър.

Дебатът 'Трафик'
Още с излизането си на голям екран (27.12.2000 година) филмът 'Трафик' на Стивън Содърбърг с участието на семейство Дъглас предизвика широк обществен дебат. Сенаторът Орин Хатч, един от най-големите критици на насилието в Холивуд, който даже взе участие с малка роля във филма заяви: 'Не виждам как биха могли да заснемат филма без наличието на секс, наркотици и насилие при положение, че се прави цялостна дисекция на нарко-културата и нейната деградация.' Хатч участва като сенатор, в сцена в която Дъглас номиниран като нарко-барона на Щатите говори пред народните избранници. В същото време Орин Хатч е председател на Сенатската Законодателна Комисия.

Пиърс Броснан и Харлин заедно
Пиърс Броснан и половинката на Джина Дейвис режисьорът Рени Харлин ще обединят усилията си за екранизирането на разказа на Рей Бредбъри 'A Sound of Thunder.' Двамата са в заключителния етап на преговорите да играят, съответно да режисират филма. Продуцентите се надяват филма да тръгне като продукция през първата четвърт на годината за да избегнат евентуална стачка на актьорската гилдия. Филмът ще събере Харлин още веднъж с Франчайз Пикчърс, за които той режисира 'Driven' със Силвестър Сталоун. Сценарият е адаптиран от Томас Дийн Донъли и Джошуа Опенхаймер. Същият проследява историята на герой от компютърна игра, който се отправя на сафари с пътуване във времето на лов за ……. динозаври. Конфронтирал се с тиранозавър, той губи нервите си, излиза от предначертаната геймърска пътека и променя историята.

'Гладиатор' и 'Трафик' водят за Златните глобуси
Римският епос 'Гладиатор' и наркотрафикантския епос 'Трафик' водят съревнованието за Златните глобуси. Всеки от филмите получи по пет номинации. 'Гладиатор' бе номиниран за най-добър драматичен филм, най-добър драматичен актьор (за Ръсел Кроу), най-добър второстепенен актьор (за Хоакин Финикс), най-добра музика (за Ханс Цимър) и най-добър режисьор (за Ридли Скот). Стивън Содърбърг получи две номинации за най-добра режисура (за 'Трафик' и за 'Ерин Брокович'). Другите номинации за 'Трафик' са за най-добър драматичен филм, най-добра второстепенна актриса (за Катрин Зита-Джоунс), най-добър второстепенен актьор (за Бенисио Дел Торо) и най-добър сценарий (за Стивън Геън). Четири филма получиха по четири номинации, а именно: 'Almost Famous', 'Chocolat' на Ласе Халстрьом с Джони Деп и Жулиет Бинош, провалилият се в бокс-офиса 'Wonder Boys' с Майкъл Дъглас и 'Ерин Брокович'.

Още лаври за 'Гладиатор'
Тhe Broadcast Film Critics Assn.'s sixth annual Critics Choice Awards бяха спечелени от 'Гладиатор'. Пет статуетки поеха пътя към създателите на филма. Ръсел Кроу получи наградата за най-добър актьор за втори пореден път след като през миналата година триумфира с 'Вътрешен човек'. Другите отличени от екипа на Ридли Скот бяха операторът Тим Матисън, шефът на декорите Артър Макс, композитора Ханс Цимър, който освен това се бореше и с 'Пътят към Елдорадо' и 'Мисията невъзможна 2' (и мен да ме номинират три пъти и аз ще спечеля) и Хоакин Финикс за второстепенна мъжка роля. На 22 януари тази година ще бъде обявена наградата за филм на годината, който за пръв път ще бъде избран от 11, а не от 10 заглавия, а те са: 'Almost Famous' (DreamWorks), 'Billy Elliot' (Universal Focus), 'Cast Away' (20th Century Fox/DreamWorks), 'Crouching Tiger, Hidden Dragon' (Sony Pictures Classics), 'Erin Brockovich' (Universal Pictures/Columbia Pictures), 'Gladiator' (DreamWorks/Universal Pictures), 'Quills' (Fox Searchlight), 'Thirteen Days' (New Line Cinema), 'Traffic' (USA Films), 'Wonder Boys' (Paramount Pictures) и 'You Can Count on Me' (Paramount Classics).

Алмодовар показа среден пръст на Щатите
След като дълги години испанският маестро е ухажван от Холивуд да направи американския си дебют и след като той почти бе склонил за 'Paperboy', Алмодовар отново не изневери на себе си. Испанският режисьор обяви, че преди историята за вестникарчето (която изобщо не е сигурно дали някога ще заснеме) ще заснеме филм със заглавието 'La Mala Educacion' (The Bad Education). Алмодовар заяви, че за него е изключително трудно да работи на език, който не е неговия роден, а новата му творба разказва за училищното му обучение през 60-те години под вещото ……… свещеническо ръководство.

Спилбърг с нова къща, бесни съседи и рицарски сан
Стивън Спилбълг се кани да строи за жена си (актрисата и любителка на конете Кейт Капшоу) нова къща на пет етажа и конна площадка. Адвокатът на съседите му (фермери) Джон Мърдок заяви, че това е унизително и абсурдно, а идеята да изравнят хял цълм за направата на конния комплекс е направо нахална. Планира се съоръжението да заеме 27 000 квадратни метра, а предварителните разходи са изчислени на близо 7 милиона долара. Към това следва да бъдат добавени и още 5,75 милиона, които режисьорът ще заплати на собствениците на земята. Междувременно Спилбълг ще бъде коронясан за рицар на Британската империя. Почетната титла ще бъде връчена от посланника Сър Кристъфър Майер (от името на Нейно Величество Елизабет ІІ) във Вашингтон на 29 януари.

Осведомителна Агенция 'Any Given Thursday'

Carlos

Няма коментари:

Публикуване на коментар