петък, 12 януари 2001 г.

BUENA VISTA ИСТОРИЯ. Част V - Компай Сегундо - Живата легенда ІІ

или
Сага за мухерес-а, кохонес-а, сон-а и корасон-а

По повод на Хиерезуело Сегундо е изключително словоохотлив: ''Macusa' е песен посветена на първата ми приятелка и това се случи когато бях на 15 години. В нея се пее за любовта, която завършва преди още да е започнала. Тя е една лирична песен за жената, която все още е жива и все още ми е приятелка и живее в Сантяго Де Куба. 'Macusa' беше една от любимите песни на Габриел Гарсия Маркес. Концертирането с Лоренцо беше една от най-хубавите епохи в моя живот. Ние внесохме в сон-а простите неща, тези които другите хора никога не бяха казвали и кубинците оцениха поезията ни, нашият натюрел, независимо че бяхме много шумни'.
През 1956 година Компай най-после решава да основе собствена група, с която свири и до днес 'Compay Segundo Y Sus Muchachos'. С тази група Компай направи през 1999 и 2000 година алтернативни турнета на Buena Vista Social Club с хедлайнери Омара Портуондо, Ибрахим Ферер и Рубин Гонзалес.
От 1956 насам Компай продължава да бъде еидн от култовите изпълнители на Куба, която непрестава да се прекланя пред таланта. През 80-те Сегундо участва и в легендарната група Cuerteto Patria под лидерството на Елиадес Очоа, за когото ще говорим обстойно в неговата част от BUENA VISTA История.
Рай Куудър при една от първите им срещи казва: ' Той последният от легендите, от най-добрите, оракулът, изворът, човекът който представлява началото на живота'. А животът на Сегундо е низ от успехи и безграничното му палаво настроение. 'Имам пет деца, малкият Базилио даже свири в групата ми. На 93 години съм, но работя върху шестото. Докато тече кръв във вените ще продължавам да обичам жените. Няма нищо по-хубаво от тях. Какво по-прекрасно има от една романтична вечер'.
Докато съм жив и дишам ще продължавам да обичам жените - това е кредото на един 93 - годишен мъж. Освен да свалим шапка друго не ни остава. Шапка свалят вече 70 години и историци и музикални критици след всяко едно интервю на Сегундо, който продължава да ни учудва със скромността си и себеотдайността към Негово Величество Сон-а. Част он новото възраждане на кубинската музика, която бе забравена през последните 10 години от останалия свят, Компай е началото на нещата. През 1992 година в Испания се наблюдава едно смесване на влечението към традиционния кубинския сон с по-популярната и комерсиална 'trova', за която говорихме в Част І на Buena Vista История и която според Компай е намерила своя крал в лицето на дългогодишния му приятел Синдо Гарей. По същото време испанската общност започва да кани старите легенди на Куба, които да възкресят традицията. Започва издаването на компилации с кубинска музика, което повдига интереса към тази оригинална и абсолютно акустична музика. По това време през лятото на 1994 Сегундо е поканен от кмеството на Севиля и участва в ежегодния фестивал, който същата година е смеска между кубински сон и испанско фламенко. За информация на феновете на същия този фестивал са записани и част от парчетата на легендарния 'One Summer Night' на испанската легенда Пако Де Лусия. Участието на Сегундо във фестивала е истински фурор.
Година по-късно Сантияго Айсерин издава сборния диск 'Антология на Компай Сегундо', а през 1996 започна и бумът на Buena Vista Social Club, който завърши с 'Грами' и най-продаваният уърлд албум за всички времена (към момента на 5,2 милиона копия).
Как целият този шум се отрази на Сегундо? 'Представете си, че това беше като бомба. Скочихме върху планини от слава, обиколихме половиния свят. Свирихме на най-големите сцени, кралски особи ни каниха на големи балове. Но едно ще Ви кажа, аз съм си същият нормален човек, какъвто бях в началото. Тази простоватост и натуралност е това, което хората винаги са обичали в нас. Аз все още пея за всички кубинци, както го правех и преди през моята младост'. След това интервю аз лично настръхнах. За това и продължавам да бъда един от големите почитатели, бих добавил и маниаци (в най-добрия смисъл на тази дума) на Buena Vista Social Club и в частност на Сегундо.
Легендата говори за простоватост, а най-големият пример в тази насока е неговата 'Chan Chan', простичката мелодия, която обиколи света и без която всяка една сбирка на Any Given Thursday Social Club би била пуста. 'Във Франция, тази песен е изключително популярна. Видях с очите си хората, които плачеха по концертите и вдигаха тостове вместо с популярното 'Chin Chin' с моето 'Chan Chan'. Знаете ли песните си имат своята мистерия, своя чар, своята магическа сила. Няма академично определение за това, всичко е магия. Разбирате ли колко невероятно е младите хора на Европа и Куба, които бяха забравили традиционната музика и мислеха само за рок да обърнат очите си към музиката на своите дядовци. Невероятно е'.
Невероятни са и последвалите албуми на Компай и компания 'Lo Mejor De La Vida' 'Calle Salud'. От последния е и парчето 'Dying Of Love' в дует с френския символ Шарл Азнавур, което спечели националната музикална награда на Испания и стана златна плоча.
Успял да се срещне с папата и да пожелае здраве на всички кубинци Сегундо запалва любимата си пура 'H. Upmann No. 4' (работил в заводите на производителя им и в тези на Montecristo) и определя себе си и бъдещето си по следния начин: 'Всеки трябва да има философията да живее по добре. Аз съм учебник на живота. Всяка вечер преди да си легна, анализирам всеки детайл от това което съм направил през деня. Преценям нещата и хората в живота си, които са ми помогнали да не допускам грешки. Не седя на ъгъла да чакам смъртта. Надявам де да достигна 100 и бих поискал от Бога и по-голяма отсрочка, така както направи баба ми. В допълнение ми е нужна малко риба, а що се отнася до удоволствията всеки трябва да си знае лимита. Не трябва да имаш много от хубавите неща, за да можеш винаги да имаш желанието да постигнеш нещо повече и да не ти доскучее. Оттам нататък няколко питиета ром и няколко пури'.
Някой да добави нещо, ……….освен мен.
А за най-големите ни фенове и в добавка за всички текста на емблематичното 'Y Tu Que Has Hecho?' от Buena Vista Social Club Албумът на един от най-близките приятели на Компай, Еузебио Делфин (починал през 1965 в Хавана), написано през далечната 1922 година.

En el tronco de un árbol una niña
Grabó su nombre henchida de placer
Y el árbol conmovido allá en su seno
A la niña una flor dejó caer.
Yo soy el árbol conmovido y triste
Tú eres la niña que mi tronco hirió
Yo guardo siempre tu querido nombre
¿Y tú, qué has hecho de mi pobre flor?
On the trunk of a tree, a young girl
Filled with joy. carved out her name
The tree, touched to the core.
Let a flower drop down to the girl.
I am the tree, so sad and moved.
You are the girl who wounded my bark.
I will always treasure your beloved name
And you, what have you done with my poor flower?



Очаквайте в BUENA VISTA ИСТОРИЯ или Сага за мухерес-а, кохонес-а, сон-а и корасон-а Част VІ - Ибрахим Ферер (Черната перла)

Carlos

Няма коментари:

Публикуване на коментар