вторник, 9 януари 2001 г.

Музикални новини: Еминем за n-ти път в съда

Рапърът Еминем, който е на път да обере Грамитата, следва да се яви в съда в Мичиган през април. Адвокатите на звездата се срещнаха с представители на Оуклъндския областен съд относно продвигнатите обвиния за носене на оръжие. Предварителното изслушване ще се проведе на 9 април, а заседанието на съда е определено за 13 същия месец. Обвиненията са по повод на задържането на звездата на 8 юни 2000 година за незаконно носене и използване на оръжие. На 3 юни същата година Еминем извадил 9 мм. патлак и стреснал членове на рап-банда. Защо ли си мисля, че тези "членове" едва са били толкова любвеобвилни към бялото рап-гаменче?

Аеросмит на Супербоул-а
Ветераните от "Аеросмит" и новобранките от "N Sync" са сред номинираните за изпълнители по време на тазгодишния финал на най-великото шоу на Америка - Финалът по американски футбол на NHL, или както янките го наричат "Супербоул". Говорител на "Аеросмит" заяви, че детайлите около лайв-участието все още се уточняват, като не е ясно, кой кога или дали двете групи заедно ще се появят на сцената. 35-тото издание на Супербоул ще се проведе на 28 януари на Реймънд Джеймс Стейдиъм в Тампа Бей, Флорида.

Боб Гелдоф спечели делото за дъщеря си
Британският ветеран Боб Гелдоф спечели делото относно родителските права върху 4-годишната си дъщеря Тайгър Лили. Върховният съд на Англия присъди правата върху Тайгър Лили в полза на Гелдоф, като отхвърли претенциите на Тина Шор, сестра на вече покойния вокалист на "INXS" Майкъл Хътчинс. Гелдоф се грижеше за дъщеря си заедно с другите си три деца от брака си с Пола Йейтс (по-късно жена и на Хътчинс), която бе намерена мъртва през септември в дома си в Лондон.

Jive Records е № 1 звукозаписен лейбъл на годината
Според изследване на Асоциацията на звукозаписната индустрия на САЩ Jive Records е № 1 звукозаписна компания за годината. Тази награда се дължи на триото, което направи Jive Records известно, а именно момчетиите от "N Sync" и "Backstreet Boys" и нимфетката Бритни Спиърс. Двете момчешки групи и тийн-сензацията укрепиха лейбъла като един от независимите гиганти на пазара. За втори път в рамките на две години "N Sync" продадоха над 10 милиона копия (диамантена плоча) от последния си албум "No Strings Attached". Бритни Спиърс продаде 8 милиона от албума си "Oops! ... I Did It Again", като през 2000 година прибави към и тях и почти три милиона от дебютния си "... Baby One More Time", който вече е 13 пъти платинен. "Backstreet Boys" пък направиха хеттрик през ноември с издаването на "Black & Blue", който веднага стана златен, а по-късно и 8 пъти платинен, а продажбите на излезлия през 1999 година "Millennium" достигнаха "има няма" 10 милиона. Общото за 2000 година трите "златни кокошки" са продали близо 31 милиона диска, а лейбъла над 40 милиона.

ЕМusic съди MP3.com
ЕМusic.com Inc. е завел дело срещу най-големия си противник MP3.com за нарушаване на авторските права на независимите звукозаписни компании, които се представляват от ЕМusic. Повод за началото на процеса е включването на песни от изпълнители, предстявлявани от ЕМusic.com Inc, в популярната услуга MyMP3.com. Базираната в Редууд Сити, Калифорния компания твърди, че врага му от Сан Диего е направил това без да е налице лиценз от индипендънт лейбълите. Искът срещу MP3.com се появява в може би най-неприятното за компанията време, след края на "борбата на титаните" (както я нарекоха зад океана) срещу петте големи музикални мейджъра, които осъдиха MP3.com за същото провинение. В заключение MP3.com постигна извънсъдебни споразумения с тях за изплащането на огромни суми. Искът е заведен от ЕМusic.com Inc. във Федералния съд в Ню Йорк. Първоначалната информация е, че става дума за около 13 000 незаконно включени албума на около 600 независими лейбъла.

Бийтълс - предпочитан подарък за Коледа и Новата година
Проучване на американския пазар около Крисмаса и Новата година установи, че любимите на 1/8 от основателите на Why Bulgaria "Бийтълс" и тяхната хитова компилация "1" е била избрана зай-предпочитан подарък за празниците. Само през новогодишната седмица от компилацията са били продадени над 823 000 бройки, като до момента (в петата седмица от излизането на албума) общата бройка е около 3,35 милиона. Второто място се заема от "Black & Blue" на "Backstreet Boys" с 566 000 копия.

Осведомителна агенция "Ahy Given Thursday"

Carlos

Няма коментари:

Публикуване на коментар