понеделник, 15 януари 2001 г.

Сериалът

65 епизод
Освалдо се появява с класически огромен букет червени рози, последван от сълзи на щастие и любов в очите на Касандра, вечеря на свещи и припадане на дивана под линията на камерата.

Днес са просто затрогващо тривиални, реши Кики, свали шпионския бинокъл - беше го свила от ловния сандък на баща си, и заключи кафенето. По природа си беше любопитна сврака, имаше остър нос, рошава черна опашка на тила и колекционираше лъскави детски кукли. Нареждаше ги в стария скрин, останал от баба й. Дървоядите го бяха направили на дантела. Стените на стаята й бяха таралежени от пирони, по които висяха окачени дрехи, велосипед, сноуборд и тенис ракета. Майка й непрекъснато се заричаше да изрине всичко и да въведе ред в тая кочина някой ден, обаче кой да я вземе на сериозно с тая нейна мекушавост, топлата миризма на яхния, която се носеше след нея като шлейф и гоблените й с цветя и замъци.

66 епизод
Семейството явно чака гости. Освалдо готви, докато Касандра се гримира, лакира, фризира и облича, а после подреждат заедно масата. 'Дай да погледна и аз де!', сръга я в ребрата Гого. 'Гледай си работата! Да се шпионира е кофти!', сряза го Кики и пак мушна очи в бинокъла. 'Пусни ми едно кафе, а после зяпай колкото искаш', изскимтя Гого. Когато й се разкара от главата, сцената се беше наелектризирала. Един от гостите опипва Касандра под масата, а Освалдо се опитва да изяде някакво русо женче от компанията в спалнята. 'Сигурно са обявили, че отиват да пикаят колективно! Този жесток свят еба майката на романтиката!' Кики прибра бинокъла и избърса потните си ръце в престилката.

Оказа се, че не познава майка си толкова добре. В една чудна юнска вечер, когато се върна от парка с ръцете на Стенли под полата си и размазано червило около устата, като хлапе, попрекалило с лютеницата, завари щур апокалипсис. Пред входа тумба съседски хлапета играеха куклен театър с познати до болка кукли. Стаята й грееше в бледорозово, на мястото на скрина се мъдреше нов гардероб, ценната й колекция се разхождаше из махалата, а майка й, с вид на победител, до ушите в боя и оформена като буквата 'Ф', се беше изтъпанила в центъра на безумието. Приветства я с думите 'Дано и от теб най-после стане нормална жена!'

67 епизод
Тъщата пристига. Освалдо пълни набързо един куфар, целува Касандра за сбогом и заминава в командировка. Командировката всъщност е русата от онази вечер. Явно не е успял да я изяде напълно. Причаква го зад ъгъла и отпрашиват на бяла кранта с формата на опел 'Кадет'.

След розовата революция, Кики не яде три дни в знак на протест. Майка й, обаче, беше стара магьосница и знаеше всичките й слаби места. На четвъртия ден направи любимия й сладкиш, остави го небрежно на масата и препусна да пляска бридж с лудичките си приятелки. Жестокостта на Кики се сломи. Изплюска го до троха, повърна половината в тоалетната и взе важно решение. Спешно трябваше да си намери нова страст. Решението се закачи на погледа й преди около два месеца, докато полираше разсеяно чашите в кафенето. Първият епизод беше обещаващ. Той се връща от работа, тя обгръща тънки ръце около врата му и го целува. Той й подава кутия с голяма червена панделка. От кутията изскача нещо черно, рошаво и диво и всички с писъци и радостни подскоци хукват из апартамента. В края на серията жената събира скъсаните на лентички пердета с унесена усмивка, а мъжът си чупи крак, докато сваля котката от корниза и го отнася бърза помощ.

Очакваше всяка серия със страстта на пенсионерка. Научила им беше всички навици, познаваше приятелите им, част от роднините и крадеца, който преди няколко седмици им обра къщата. Кръсти ги Освалдо и Касандра. Понякога имаше много работа и не можеше да зяпа, понякога нищо интересно не се случваше, а от време на време ставаше толкова напрегнато, че Кики заспиваше в кафето с бинокъл, подпрян на прозореца.

68 епизод
Караха се страстно. Освалдо се беше напил и крещеше, а Касандра мигаше уплашено срещу него и смутено обясняваше нещо. Изведнъж той я дръпна. Кики чу как изпращя нощницата й. Замахна и я удари. После още веднъж. Красотата й се пропука и се пръсна по пода. Погледът й изсъхна, тялото й се смали наполовина. Остави я да седи в леглото като парцалена кукла и заспа на дивана в хола. На другата сутрин, докато се обличаше за работа, Касандра седеше в леглото така, както я беше оставил снощи. Не трепна, докато я целуваше по челото извинително. Когато вратата се хлопна, стана и бавно започна да си събира илюзиите и мечтите в прашен куфар.

'Едно двойно кафе, моля!'. Касандра остави куфара до бара и се намести на високия стол. Ръцете на Кики трепереха гузно, докато пълнеше цедката. Сложи лед в една гумена ръкавица и я подаде на жената. 'Допрете я до синината. Помага.' 'Ударих се на шкафа', каза несигурно Касандра и срита куфара под стола. 'При такива обстоятелства човек не може да си позволи да бъде оригинален', мислено я оправда Кики.

69 епизод
Освалдо се прибира в пустия апартамент, подритва разсеяно котката и започва бавно и методично да си блъска главата в стената.

Касандра живя у тях дванадесет дни. Станаха толкова големи приятелки с магьосницата, че тя дори разсекрети рецептата на сладкиша. Всяка вечер гостуваше на Кики в кафето и гледаха заедно повторението на 69 епизод. На тринадесетия ден се прибра, направи вечеря и седна да го чака, подпряла главата си с ръце.

70 епизод
Освалдо и Касандра закачат нови завеси на прозорците. Касандра поглежда към кафенето крадешком, усмихва се и помахва с крайчеца на пръстите си. После увива тънки ръце около врата на Освалдо и го целува - в очите й свети примирение, но не и любов. Завесите се спускат.

Nadie

Няма коментари:

Публикуване на коментар