вторник, 13 февруари 2001 г.

FAQ* или по въпроса за въпроса

Любопитното човечество вечно се терзае за нещо. Според Шекспир, знаем добре, ту би ор нот ту би – това е въпросът. Дъглас Адамс пък може с просто око да определи възрастта на една цивилизация според градацията на темата за храненето: ‘Дали ще ям, какво ще ядем и къде да обядваме.’

Лични социологически проучвания показват, че един от най-популярните въпроси в родината ни е ‘Кво шъ праим сига?’ Този въпрос витае по агенции и министерства, в съдилищата, банките, общините. В повечето случаи ‘Кво шъ праим сига?’ приключва с движение на капитали, тоест преминаване на суми от джоба на питания в джоба на питащия. Правилният размер на отговора трябва да се знае, за да спечелиш търг, за да вземеш изпит, за да получиш спешен документ, за да родиш нормално.

За пореден път го чула моя добра приятелка от един катаджия. Катаджиите май са най-любознателни по въпроса. Спира я, значи, ст. сержант Николов моля-документите-за-проверка-госпожице-фарът-Ви-е-счупен-’Кво шъ праим сига?’ Приятелката ми не я спират често, щото нали като я видят с нейния трабантутляк, по-скоро трябва, дет’ се вика, да й дадат 5 лева за из път, вместо да я чакат да им изхрани семействата. Както и да е, де. Тя веднага откликнала на въпроса както радушно, така и риторично: ‘Ми кво да праим, кво да праииииим…. Да зема да Ви разкажа един виц, а? Един катаджия умрял и отишъл при Свети Петъъъър…’ По лицето на ст. сержант Николов се образувало сепване, гаджето на приятелката ми се опитвало дискретно да й насини ребрата заради деликатната тематика на вица, но Роси храбро продължила: ‘Свети Петър му казал, че е много зает , ето го пътя към рая, ето другия – към ада, да си избира и да тръгва. А нек’ъв начин да останем тука на кръстовището нема ли?, попитал катаджията.’ Историята приключила със смях и благосклонни напътствия да се смени фара. Но обикновено последствията са по-бюджетоемки и от данъците на Муравей.

Правителството да вземе да признае, моля ви се, че корупцията била основен проблем в държавата ни. Това не е вярно. Корупция няма. Има едно всеобхватно любопитство.

------------------------------

* - FAQ – Frequently Asked Questions или на български ЧЗВ – Често Задавани Въпроси. Понеже отговорите са винаги ясни, това е похват, който има за задача да уточни въпросите.

Nadie

Няма коментари:

Публикуване на коментар