вторник, 13 февруари 2001 г.

US Box Office: Внимание, д-р Лектър отново е тук

Несравнимият!

Миналата седмица Ви разправяхме, че с тъпите ‘идиотски’ комедии е свършено и след 8 февруари следва да очаквате нещо наистина сериозно. Аз лично чаках цели 10 години някой да продължи ‘Мълчанието на агнетата’ или поне да се хване на въдицата с някой от другите романи на Томас Харис (Нищо, че малко известният дебют на Майкъл Ман ‘Червеният дракон’ е изключително добър филм).

Внимание! Д-р Лектър се завърна и американският чарт гръмна като тиква по време на Хелоуин.

Сухите цифри проговориха:
· 58 милиона долара за уикенда;
· Първият филм с рейт R, превзел върха на чарта;
· Второто най-успешно ню-ентри в непразничен уикенд за всички времена след ‘Междузвездни войни - Невидимата заплаха’ (дебютирал с 64,8 милиона долара);
· Най-успешното ню-ентри в историята на MGM (предишното топ-постижение бе ‘The World Is Not Enough’ с мистър Бонд);
· Най-успешното ню-ентри на режисьора Ридли Скот (през миналата година неговият ‘Гладиатор’ тръгна с 34,8 милиона долара).

Не искам да повтарям пак, пак, пак, пак, колко сме велики, но нашата прогноза за излизането на ‘Ханибал’ в Америка се оправда напълно, въпреки проблемите, които филма имаше сред цензорите, които му сложиха неблагоприятният рейт ‘R’. За тези които не са навътре с американската рейтова система, това си е нещо като нашето социалистическо ‘Забранен за деца до 16 години’, т.е съдържа екстремно насилие, кръв и т.н ‘непригоден за детските очички’. Да, ама татковците и майките се юрнаха в киносалоните.

Слуховете около снимките за филма и медийният шум около излизането му на голям екран витаеха от 3 години. Първо дойде отказът на Джоди Фостър (която взе вторият си Оскар за ролята на Кларис Стърлинг) да участва във втората част на филма, после дългият кастинг завършил с избора на Джулиан Мур. Като капак на всичко продуцентката Марта Де Лаурентис заяви само дни преди премиерата: ‘Насилието си е за размисъл. Моята дъщеря е на 12 години, а всички нейни приятели от училището непрекъснато и казваха, че нямат търпение да гледат филма. Но като родител никога не бих завела 12-годишно дете на филм, като нашия’.
Тъпо, Марта, Марта, а на кой ще я зеведеш, на ‘The Wedding Planner’ ли?. Това не е реклама, още повече след като сравни Лектър с Оби-Уон Кеноби. Нерде Ямбол, Нерде Стамбул. .

Няма да си говорим за съдържанието на филма, защото всички чели ‘Ханибал’ на Томас Харис са наясно. Само ще завърша с едно интервю на Джулиан Мур, което считам за особено точно: ‘ Лектър е интересен, защото той е социопат, ерудиран и интелигетнен социопат, чудовище, който всеки би искал да бъде’.
Това ми прозвуча добре или най-малкото не толкова американизирано. Не затварям темата ‘Ханибал’ защото филмът ще дърпа чарта поне още седмица, да не кажа две, тъй като не виждам на хоризонта (в близките две седмици) ентри, което би могло да го свали от първата позиция.

‘The Wedding Planner’ задържа второто място и за три седмици стигна до резултат от 38 милиона долара (сравнете го с този на ‘Ханибал’ за три дни’), но за Лопес и компания си говорихме достатъчно през миналите седмици. Третото място в чарта бе заето от друго ново предложение ‘Saving Silverman’ на Сони, където няколко аверчета се опитват да спасят приятелчето си за да не ожени за ‘грешната жена’.
Айде стига тъпашки комедии.

‘Cast Away’ се задържа на пето, а ‘Трафик’ на седмо място. 60 дни след излизането си на голям екран ‘Chokolat’ се задържа в десятката, а между първите десет се настани и независимата продукция на братята Коен ‘О братко, къде си?’ с участието на Джордж Клууни. За филма на братя Коен ще си говорим при една от следващите ни срещи, защото Клууни вече грабна Златен Глобус за ролята си. ‘Snatch’ изчезна от Топ 10, но с едно място по-горе (четвърто) е шедьовъра на Анг Лий ‘Тигърът и дракона’, който вече е най-гледаният чуждоезичен филм в Щатите за всичси времена.
Айде кажете после, че не сме пророци.

Очаквайте през следващата седмица, до къде ще стигнат Хопкинс, Лектър, Ханибал и компания.

Carlos

Няма коментари:

Публикуване на коментар