вторник, 20 февруари 2001 г.

US Box Office: Ханибал отново първи, ню-ентрита по петите

Излязоха номинациите за Оскар и американците започнаха големите залози. Нашите ще започнат по късно, но няма да са големи. Но въпреки това ……………
Абе аз като Ви разправям, слушайте! Грешка няма.

‘Ханибал’ запази първото си място в чарта почти без проблеми, както и предположихме. Три нови филма се опитаха да окупират първото място, но без дори и минималната възможност да застрашат трона на Антъни Хопкинс. ‘Ханибал’ достигна само за 10 дни цифрата от 103, 8 милиона долара и както върви в близките 20 – 25 дни ще запрати ‘Корабокрушенецът’ на Хенкс и Земекис на безлюдният им остров, изпреварвайки ги като най-гледаният филм на годината.

Новите предложения за седмицата окупираха местата от 2 до 4, а те са:

‘Down To Earth’ с вечно говорящата уста Крис Рок. Спомняте ли си онази ‘чернилка в добрия смисъл на думата’, която не преставаше да досажда на Мел Гибсън и Дани Гловър в едно от ‘смъртоносните оръжия’ или ‘тринадесетият черен апостол’ от култовата гротеска ‘Догма. И в новия си филм Крис Рок не изневерява на характера си – думи, думи и т.н, изобщо сленг и бърборене до дупка в ролята на аматьор-комедиант, който трябва да получи помощ свише т.е ‘с небом’, за да спечели голямото състезание в Аполо Тиатър. В помощ на ‘голямата уста’, както наричат Рок зад океана е Чаз Палминетери. Общият сбор на ‘Down To Earth’ е 20, 1, но не по скалата на Рихтер.

Трето място зае анимацията на Буена Виста ‘Recess: School’s Out’, която изпревари новото предложение на Уорнър ‘Sweet November’. Честно казано да изкараш филм с такова заглавие през февруари не е от най-гениалните маркетингови идеи. Още повече, че присъствието на Кеану Рийвс и Шарлийз Терън е достатъчен дразнител за първо място в чарта, но не и в царството на ‘Ханибал’. Може би и заради това със сбор от 10, 5 милиона долара ‘Sweet November’ зае четвъртото място за уикенда. Това е и втората екранна поява на двамата актьори след сътрудничеството им за ‘Адвокат на дявола’, който откри за киното Шарлийз Терън. Историята на филма е простичка, т.е двама души, които нямат нищо помежду си, решават да си дадат едномесечен срок и да видят какво ще се получи между тях. Разбира се без никакви очаквания, без натиск от която и да е страна, изобщо без ….. Да ама, те вземат, че се влюбват или поне така е написал в сценария някой некадърен американски сценарист, а на всичкото отгоре се е намерил и ирландския режисьор Пат О Конър, който да го режисира. Филмът ще е абсолютно фиаско за Рийвс, още повече американците си чакат втората ‘матрица’ и дотогава едва ли ще дадат и пукнат цента, да го гледат в нещо друго, защото и на тях им писна драма и романтика да си дават среща единствено на киноекрана.

В по-долните етажи на класацията е ясно. Няма да казвам, че ‘Тигърът и дракона’ е все още тук, и то за 11-та поредна седмица, като за първи път седмичният приход е 11 милиона долара. 10-те номинации за Оскар, които Чоу Юн Фат, Зианг Зии и Мишел Йео получиха, вляха нови сили в тоталната аритметика, а тя показва общи приходи от над 73 милиона долара. За филма на Анг Лий четете отделното ревю, което ще намерите на страниците на Why Bulgaria. Има защо.
И накрая за десерт: Очаквайте нашата игра на принципа ‘Познай Оскарите’, но преди да спра с тракането на компютъра, ето и топ 10 класацията на авторитетното списание ‘Entertainment Weekly’ за десетте топ-филма, получили Оскар за най-добър филм ……….. и разбира се за всички времена:
1. Кръстникът
2. Всичко за Ева
3. Кръстникът ІІ
4. Лорънс Арабски
5. На кея
6. Казабланка
7. Отнесени от вихъра
8. Най-добрите години от нашия живот
9. Списъкът на Шиндлер
10. Апартаментът

Ако имате желание, дайте Вашите предложения.

Очаквайте през следващата седмица ……………. до къде стигна Ханибал. Това, че ще е първи не се и съмнявайте.

Carlos

Няма коментари:

Публикуване на коментар