вторник, 27 февруари 2001 г.

Червено – бяла снимка

Честита Баба Марта!

Щрак! Група весели деца тичат през рядката киша, окичени като генерали с червени и бели конци.

Щрак! Сивотата на улиците я няма – още преди кокичетата да се подадат съвсем, са нацъфтели ярки червено-бели сергии, отрупани с всякакви мартеници. Обичам да си правя конкурс за най-кичозна. Тази година безапелационно печели руса кукличка Барби с губерка за закачане между нежните барбешки плещи и омотана с червено-бяло шалче около врата.

Щрак! Грамадни Пижо и Пенда се усмихват, хванати за ръце и подскачат върху внушителния батут на гърдите на една тетка.

Щрак! Я, дърво, окичено с червено-бели шалове. Опа, грешка! Това ще да е дървото на цесекарите. Без да искам се обърках.

Щрак! Парламентарист със синьо-бяло нещо на ревера върви забързан по жълтите павета. Загадка: познайте от коя парламентарна групичка е.

Щрак! Това трябва да е екскурзоводка. Ходи сред стадо объркани японци, непрекъснато обяснява нещо и ги боде един по един с червено-бели пискюли. Японец с мартеница – странно! Ама те изглеждат някак си щастливи от това, че са ги приели в този особен червено-бял клуб.

Щрак! Красиво момиче с бяла кожа и яркочервено червило. Хъм-м-м, тая май не е подходяща за бабомартенския ми албум. Ще сложа другата – пак красиво момиче с една червена и една бяла плитка.

Щрак! Този път в кадър попадна моя малчо. Усмивката си я е закачил зад ушите и пее с пълен глас:
‘Баба Марта бързала,
Мартенички вързала!’.

Докато пее, суче от две кълбета червено-бели нишки, сплита ги в чудновати форми, а после погва кучето и започва методично да го омотава. Кучето, изглежда, изобщо не е почитател на традицията и нещо не могат да се разберат, особено по въпроса за мартеницата на опашката.

Щрак! Този път в кадър сте вие. Ама ви хванах, че сте без мартеници и това хич не ми харесва. В чужбина сте? Че какво от това. Дайте си адреса и ще кажа на синето да престане да тормози кучето и да ви прати една от неговите. Да сте бели и червени, весели и засмени, живи и здрави! И да не забравите като видите щъркел да я вържете за някое цъфнало дърво или да я сложите под камък. Току-виж я германци, я англичани, я каквито-са-там-където-сте, се сдобият с внезапен берекет, без да знаят, че вие сте в дъното на заговора.

Nadie

Няма коментари:

Публикуване на коментар