вторник, 27 февруари 2001 г.

US Box Office: Ханибал продължава да е непоклатим на трона, Ръсел и Костнър се провалиха

Това, че ‘Ханибал’ продължава да е на първо място в чарта не бива да ни учудва.
Не само защото Why Bulgaria го предрече.

Продуцентите на филма много точно откриха ‘дупката в киноафиша’ през февруари, малко след ‘Cast Away’ и преди задължителната олелия около раздаването на Оскари-те. Трета седмица поред ‘Ханибал’ е на върха независимо от по-скромния си финансов резултат в рамките на 15 милиона долара за уикенда. Въпреки тоталната ханибал-мания по света Австралия направи всичко възможно да забрани филма, като му сложи етикетче ‘забранен за деца до 18 години’. Първоначалното решение на цензурата на зеления континет бе, че филмът може да бъде гледан от деца и юноши до 15 години само с придружител, т.е на принципа ‘мама, татко и аз’.
Много бързо обаче бдителни общинари с будна гражданска съвест от Оуклънд му намериха цаката и след задължителния протест, как филмът ‘възпитавал към насилие’, Ханибал бе ударен през главата. Тези австралийски терзания обаче не пречат на американците да продължават да пълнят киносалоните.

След близо 70 дни в топ 10 на Америка ‘Cast Away’ най-после е на път да излезе от челната десятка, докато сагата на Анг Лий ‘Тигър и дракон’ продължава да седи на петото място и вече 12 седмица е сред първите десет. Ако анализираме седмичните приходи на ‘тигъра-а’, които се движат около 6 милиона долара и ако успее да запази набраната инерция до края на март, когато ще се раздават златните статуетки, нищо чудно това е да е първият чуждоезичен филм, който ще задмине 100 милиона долара приходи в Америка. А това вече си е световен срекорд отвсякъде.

‘Трафик’ на Содърбърг и ‘Шоколад’ на Халстрьом продължат да са в златната среда благодарение на номинациите си за Оскар.

Конкуренцията на ‘Ханибал’ сред дебютните заглавия бе изключително слаба, както и предположихме през миналата седмица. Единственото ню-ентри, което сколаса да влезе в чарта бе ‘300 мили до Грейсленд’ с Кърт Ръсел, Кевин Костнър, Дейвид Аркет и Крисчиан Слейтър, и Къртни Кокс. В поддържащите роли се появяват и Кевин Полак, Джон Ловитц и Айс Т. Трилърът проследява историята на група бандюги (начело с Костнър), които имат за задача да ‘излязат на зелено’ по време на ежегодния фестивал за двойници на Елвис. Обирът разбира се е планиран по елвис-ки, с много шарени и лъскави дрешки, лампази, бакенбарди и т.н рокендрол-атрибути. Много скоро обаче историята навлиза в познатото русло ‘всеки гледа да прецака другия’, като за всички е ясно, че който остане в края на филма ще бъде Кралят (не на рока, а на мангизите. Историята на филма се развива в шикозното казино ‘Ривиера’. Режисьор на филма е неизвестният (поне за момента) Деймиън Лихтенщайн. Въпреки звездния актьорски състав филмът получи много отрицателни критики от журналистическото братство, което неминуемо се отрази на дебютния му резултат – 7,1 милиона долара. С тази сума може да се очаква, че филмът ще е истински флоп (така наричат американците ‘финансовите провали’). Присъдата тук е повече от обичайна - отдавна Ръсел и Костнър не са хората, които могат да оправдаят който и да е продуцентски напън и да вкарат американците в киносалоните

Така както предрекохме през миналата седмица ‘Sweet November’ с Кеану Рийвс и Шарлийз Терън шеметно заслиза надолу в класацията и падна до седмото място с 10 дневни приходи от едва 17 милиона долара. Нищо ново под слънцето.
Нищо ново, поне докато ‘Ханибал’ е на върха.

Очаквайте през следващата седмица …….. ще се намери ли някой, който да застраши ‘Ханибал’ и дали Антонио Бандерас и Анджелина Джоли са способни на това

Carlos

Няма коментари:

Публикуване на коментар