петък, 2 март 2001 г.

Инспектор Гаджет срещу Лукчо?

Компютърът срещу телевизията? Телевизията срещу книгите? Само някой, който безвъзвратно се е отдалечил от децата си, може да "се страхува, че интернет измества книгите", само някой, за когото Татко, хайде да четем за ... е бреме, а не удоволствие.

За сина ми, който е посредата на петата си година, всички тези неща толкова естествено се допълват, както за нас - "големите хора" - радиото и касетофона (CD-to, DVD-то, TV-то, видеото, компютърът ...) Татко, искам да гледам телевизия. Вечерта започва с FoxKids и любимия инспектор Гаджет - смешния и непохватен детектив, който преследва (и е преследван от) злия Доктор Кло. Очите са залепнали за екрана, устата коментира - Go-Go Gadget белезници. Инспекторът в края на краищата е довел Доброто до победа. Не във войната, само в битката. Следва серия от "Човека-паяк" тази съм я гледал и натискане на червения бутон на дистанционното управление - телевизорът е изключен.

Малкият човек се понася тичешком към библиотеката, където на достъпен за него рафт - на неговия рафт, - е подредил своите книги. Вчера стигнахме до двайсет и шеста глава, Лукчо дали е избягал от затвора или дон Домат го е хванал. Телевизорът мълчи с черен екран и слуша за графините Череша, дук Мандарина, барон Портокал. Въздишаме с чичо Тиквичка, крием се от детектива мистър Морков и кучето му Дръж. Детектив ли? - Гаджет и Морков се разхождат, хванати ръка за ръка, а принц Лимон и доктор Кло се крият в подземието на замъка.

Компютърът чака своя ред - играта, разбира се, е ... Инспектор Гаджет! (За непосветените обяснявам, че не е arcade, където се разхождаш със стрелките и скачаш със space-bar, а истински quest). Чета му на английски и после превеждам какво казват героите, но на въпроси как сега да вляза там отговарям: "Помисли малко, разгледай наоколо" ... и вратите се отварят.

Пропуснахме ли нещо? Ами разбира се ... "Живият свят" (голям формат, с твърди корици и страхотни илюстрации) - насекоми, паякообразни (имат осем крака, а не шест), корени и листа, човешкото тяло ... После "Звездите и планетите" - огрооомното Слънце и мааалката Земя, ама Плутон е още по-малък и най-далече. Нито един факт не е излишен, знанието е хляб насъщен за неспиращия да пита ум.

Компютърът не е изключен, припяваме на Луи Прима о ма-ма зума зума ба-кола ... Не ме интересува нито какво казал президентът, нито как са завършили "Левски" и ЦСКА, нито съдбата на Касандра, нито колко ще струва бензинът от утре. Светът се върти, добър и лош. Нека моят малък свят е добър, нека неговият свят се върти по-добър ...

July

Няма коментари:

Публикуване на коментар