сряда, 9 май 2001 г.

US Box Office: Оу-оу, Mummy Mummy ...... блу

Глътнах $70 млн., искам още много...

Имаше на времето едно такова парче "оу мъми, мъми блу", т.е. на чист балкански "мумията, мумията - не е блу, а - се завърна".
На чист английски бих казал "ловният сезон започна" или малко обяснения за по-непросветените. Месец май е, люлякът в Америка може и да е разцъфнал и замирисал (ако изобщо знаят що е люляк), блокбъстърите чукат на вратата и доволно потриват ръчички като огромни кумчо-вълчовци в очакване на паричките на американския данъкоплатец. От май нататък лабаво няма и борбата за първите места ще става все по-люта с идването и разгара на лятото.

В крайна сметка "уелкъм то дъ джангъл", защото "мумиятя се завърна". И то с гръм и трясък, както подобва на истински хит и отнесе всичко живо, мало и голямо, за да напомни, че успехът на първата серия (по приходи в САЩ "Мумията" би "Матрицата" - не го забравяйте) не е бил случаен.

Още от първите седмици след премиерата на "първата мумия" се заговори за секуел (така американците наричат "повторението майка на знанието") и то пак с участието на тандема Брендан Фрейзър-Рейчъл Уайз. А то повторението взе, че удари в земята, не кой да е, а "Episode 1" на Джордж Лукас, който тогава завърши първия си уикенд с "културната" сума от 64,8 милиона долара приходи. В историята пред "втората мумия" остана единствено "вторият джурасик" с 90,2 милиона долара приходи от дебютен уикенд.

Пак наблегнах на цифрите, ама в Америка счетоводителите и адвокатите затова са на почит, защото взимат много, а ...... дебютният резултат на "втората мумия", която му осигури и № 1 в сърцата и портфейлите на Америка е ...... дръжте се здраво за столовете ...... 70,1 милиона долара ...... без майтап.
Но подробности за "втората мумия", която кой знае защо едва ли ще е по-различна и по-гениална от "първата" (може би единствено ефектите на Лукас и компания да са станали по-скъпи) ...... през следващата седмица.

И тъй като аз, абсолютният мързеливец, пропуснах да Ви отегча през миналата седмица, то тази седмица ще си наваксам.
Второто място продължи да заема победителят от миналия уикенд карт-енд-краш-екшънът със Слай "Driven". Не съм и очаквал, че Слай ще премери мишци с "мумиообразните", но такова предаване и то без бой ... Няма да си говорим за сценарии, само ще добавим, че филмът е своеобразен реюниън на Сталоун и Рени Харлин, като за последно двамата направиха "Катерачът". Само ще спомена едно от най-тъпите интервюта, което някога съм чел. "Опитвам се да направя нещо различно с кариерата си. Филмът много прилича на Роки, има екшън, има приключение, но в крайна сметка си е драма". Евала бе Бате Рамбо-Роки-и-останалите-суперхеро-та. Страшно умотворение. В допълнение освен старата пушка Бърт Рейнълдс е особено интересно присъствието на двете "супер-неизвестни-в-Америка-но-много-известни-в-Германия" имена Тил Швайгер и Верона Фелдбуш (която опропасти брака на Дитер Болен).

Както и да е 21,6 милона "чисти пари" не са за пренебрегване", независимо, че за второто място стигнаха само стотина хиляди повече от прихода на Bridget Jones's Diary, който се закрепи в тройката. Четвърти е Spy Kids, който бавно, но славно си стигна до "стоте с шест нули". В челната петица продължава да се задържа и Along Came a Spider, който достигна цифрата 60 милиона.
Надолу, какво да му гледаме "сиромашия", на фона на първата горепосочена цифра, но не бива да забравяме и ниско-бюджетни продукции, които се показват на така наречения "лимитид рилийс" като Memento с Кари Ан Мос и One Night at McCool's (с една сюрия звезди Дъглас-Тайлър-Дилън), които въпреки, че не са в челната десятка се движат изключително добре.

И както вече стана традиция, ето и някои подробности "как завърши финансовата година на Universal".
Най-успешното им постижение за годината (впрочем № 1 приходи за филм изобщо за 2000 година) е нашият добър познайник "Гринч" (с 253,4 милиона долара), за който отделихме не малко страници на сайта ни. Похвалното при Universal е и присъствието на още три заглавия, които преминаха в "Клуб 100", а именно "Запознай се с нашите" на Де Ниро и Стилър, "Смахнатият професор 2" и Оскаровият лауреат "Ерин Брокович". Точно в това отношение е и разликата с първенеца Buena Vista. Universal прибра основната част от печалбата си от малко, но изключително успешни заглавия. Особено интересна се очертава братската дружба на Universal с DreamWorks. Компанията на Спилбърг продуцира "Запознай се с нашите" заедно с Universal, а по-късно им отстъпи и 50% от приходите на "Гладиатор", чиито права за кино и видоразпространение извън Щатите бяха прехвърлени именно на Universal. И всичко това под вещото маркетингово ръководство на Стейси Снайдер и легендата на дистрибуцията Ники Роко, който от 33 години е начело на този отдел в студиата на Universal. Jersey Films също сключи тригодишен договор за доставка на продукции за Universal.

Какво да очакваме от Universal през настоящата 2001 година?
Ами то очакването вече започна и първата посочена цифра за "втората мумия" говори сама за себе си. Истината е, че Universal започнаха годината триумфално. Другите скрити фаворити за годината им са Beautiful Mind с Ръсел Кроу, който се режисира от Рон Хауърд, K-Pax с Кевин Спейси, The Spy Game с Робърт Редфорд и Брад Пит, втората част на младежкия "Американски пай" и разбира се второто им голямо очакване за годината ...... оу, оу ...... трета част на "Джурасик парк".
Не забравяйте, че "Ханибал" също продължава да трупа парички, които счетоводителите ще отнесат в баланса за 2001 година. Дали пък през 2001 година Universal няма да стигнат и до върха?

Очаквайте през следващата седмица ...... какво да очаквате ...... първо място на "втората мумия" и подробности за финансовите дела на Уорнър.

Carlos

Няма коментари:

Публикуване на коментар