сряда, 23 май 2001 г.

US Box Office: Девет разлики между Shrek и Memento

Schreck, Ist er nicht?

Колкото и на Карлос да не му се вярваше, зеленият орк Шрек оглави класацията в Щатите този уикенд. Какво е 'орк' всеки почитател на Дж.Р.Р.Толкин знае, всеки фен на Warcraft знае, а за останалите - ето какво пише в Webster New World College Dictionary:
ogre - n. in fairy tales and folklore, a man-eating monster or giant
Оказа се, че е не само man-eating, ами и mummy-eating. С $42 милиона приходи за уикенда Shrek избута "втората мумия" от челното място, - не избута, ами направо отвя. Иначе филмът, излязъл от компютрите на Dreamworks, е меко казано несериозен (е, не е чак Гринч 2, ама се чудя в Германия с какво заглавие ще излезе, защото на немски S(c)hre(c)k си е 'ужасен','смехотворен' и т.н.). Единственото нещо, което си заслужава като качество, е 3D графиката, което все пак не прави от един филм - филм. Прави пари, прави видеокасети, прави "merchandise", прави малки "Шрек"-чета в детското меню на McDonalds, ... но не и филм. Толкова. Като се има предвид, че другата седмица всичко живо ще гледа "Pearl Harbor", бъдещето за Шрек е не повече от $50-60 от екраните, независимо от силния първи уикенд. И все пак, ако сте харесали "Мравката Z" (ANTZ) - гледайте и Шрек.

Надолу (по-бързичко) - "Мумията се завърна" за още $20 милиона тази седмица, или общо $146 милона досега. "A Knight's Tale" остана трети с $10 млн. и за него $50 'големи' са химера. Следва другото ню-ентри Angel Eyes, за което Карлос ще ви разкаже другата седмица, ако иска, щото си е фен на Ох-на-Карлос-Джени-Джени, ох-на-мама-Лопез.

На места 5-9 закономерно са филми, за които знаете, защото преди седмица-три-пет бяха на 'топа' - Bridget Jones's Diary, Along Came a Spider, Driven, Blow, Spy Kids. В десятката се задържа и Memento.

Memento сe задържа за втора седмица в 'топ 10'с $1,280,000, повишавайки екраните от 445 от 484. Това са така наречените 'лимитед рилийс' филми, но важен тук е не броят на екраните, а филмът като такъв, киното като изкуство. Режисьорът Кристофър Нолан (31) прави сериозна заявка за 'Име' в независимото кино, след като спечели награди от известно количество фестивали за първия си филм Following и за втория си ... Memento.
Простете ми тривиалния подход, ще кажа и две думи за сюжета - последното нещо, което Леонард Шелби (Гай Пиърс) помни, е убийството на жена му. После нищо, нищичко не остава в паметта му - всичко са само бележки, снимки, изрезки от вестници, с които той си припомня, че "Светът не изчезва, щом затвориш очи". И търси убиеца, търси отмъщение ...
Участват още: Кари Ан Мос, Джо Пантолиано. За всички фенове на 'Матрицата' това са Тринити и Сайфър - чакам ги с нетърпение по българските екрани, обещавам ви ревю, след като го гледам. Помнете!

И още нещо интересно от седмицата, пак 'лимитед, ама много лимитед рилийс' - на 26 място в класацията е 'Мулен Руж' с Никол Кидман и Юън МакГрегър, който откри програмата на Фестивала в Кан (и нищо не спечели). $167,540 от 2 (ДВА!!!) екрана. Ама наистина много лимитед.

Следващата седмица: Pearl Harbor - бомби, бомби, бомби ... Яко! Долари, долари, долари ... ще видим колко.

July

Няма коментари:

Публикуване на коментар