вторник, 27 март 2001 г.

US Box Office: Пост-оскаровата епоха завърши с победа на Why Bulgaria

Ей, не ми вземайте Оскара, че...

Здравейте Оскар-маниаци,

Благодарим за гигантското влизане на страниците на Why Bulgaria, посещавайте ни често за кино-маниаците, винаги сме на линия. Безсънието си струваше заради Вас.

Чичо Оскар си раздаде наградите. Тази година всички са доволни, даже и ....... Марша Гей Хейдън. Едва ли на същото дередже са семейство Ръсел-Хоун-Хъдсън. Всички имаха достатъчно време да позират, да дадат задължителните интервюта и към 09.00 часа българско време се запътиха да поливат успеха и неуспеха към баловете. За тези от вас, които не са имали възможност да следят пост-оскаровите бални неволи, най-големите събития се развиха на партитата на компанията Dreamworks (и на мен да ми дадат пет оскара и аз ще празнувам) и на задължителния Governor-бал. Челистът Йо-Йо Ма не изпускаше нито за момент изпод очите си ........ 266-годишното виолончело, на стойност 2,5 милиона долара. Междувременно стана ясно, че след десет години в Шрайн Аудиториум церемонията ще намери ново ‘селище’ и то в Холивуд. От следващата година наградите ще се раздават в новостроящата се Кодак Тиатър, която ще има капацитет от 3300 места. Сградата има за съседи прочутият Чайнийз Тиатър и хотел ‘Рузвелт’, където първоначално е стартирало раздаването на наградите.

В крайна сметка суматохата около най-голямото събитие за кино-маниаците премина, а това едва ли ще е чудо за три дни.

Прогнозите на Why Bulgaria за шестте главни стуетки се изпълниха на 2/3, докато тези за общото разпределяне на Оскарите на 95%. Абсолютни точни бяхме по отношение на ‘Тигър и Дракон’, нацелихме приблизително постиженията на римската сага, потвърдиха се и очакванията ни, че ‘Корабокрушенецът’ ще си тръгне с празни ръце, а Джулия Робъртс и Бенисио Дел Торо ще си вземат своето.
Единствената разлика бе, че от това пари не направихме, докато оттатък Много Голямата Вода надпреварата за Господин Долар (щях да кажа Янки Зефир) продължава.

А през Оскаровия уикенд Why Bulgaria позна и новият № 1 в US Box-Office. Както си говорихме през миналата седмица Heartbreakers ще е най-големият враг на ‘Exit Wounds’ за първото място. Heartbreakers е и новият победител в чарта. Филмът е на режисьора Дейвид Мъркин, а актьорският ансамбъл е почти ‘чисто женски’ – Дженифър Лав Хюит, Сигърни Уивър и Ан Банкрофт. Към тях обаче трябва да прибавим и силното мъжко присъствие на ветерана Джийн Хекмън и ‘доброто момче’ Рей Лиота. Сниман предимно в Палм Бийч, Флорида романтичната комедия с крими-елементи разказва за връзката ‘маман-щерка’ и техните жертви. Heartbreakers е типичното доказателство за превратностите на съдбата в Холивуд. Сюжетът на филма се размотава из западното крайбрежие от 1996 година. Първоначално за главните женски роли са избрани Анджелика Хюстън и Алишиа Силвърстоун, по-късно тандемът се оформя около Шер и Дженифър Анистън, докато се стигне до сегашния вариант Уивър-Хюит. 12,3 милиона долара приходи стигнаха за първото място на Heartbreakers, докато с малко над 10 милиона второто място бе заето от режисьорския дебют на Гари Хардуик The Brothers. Филмът проследява историята на четири афро-американски юпита (нали уж юпи, беше дума само с бял корен).

Първенците от миналата седмица ‘Exit Wounds’ и ‘Enemy At The Gates’ отстъпиха съответно на трето и четвърто място.
Пети отново е шедьовърът на Анг Лий и както изглежда даже и преминал 100 милионовата граница няма никакво намерение да отпада от първите десет на Америка. Тази инерция от Златните глобуси, номинациите и четирите награди Оскар ще се запази поне още две седмици, а и всичко живо говорещо английски ще отиде на кино под надслова ‘абе, аджеба, я да отидем да го видим това чудо дето има субтитри и дето му дадоха четири Оскара’.

Както може да се очаква ‘Трафик’ и ‘Шоколад’ отново са в Топ 10, но докато режисьорският Оскар на Содърбърг задмина 100 милиона долара приходи, независимата продукция на ‘Мирамакс’ се задържа на кота 60.
Третото ново предложение за седмицата ‘Say It Isn’t So’ се приземи на десетото място, което си означава тъжни финансови дни за филма с участието на Хедър Греъм и Крис Клайн.

Очаквайте през следващата седмица, дали триото Уивър-Хюит-Банкрофт ще успее да се пребори с другото женско трио Ашли Джъд-Елън Баркин-Мариса Томей, което ще щурмува чарта с ‘Someone Like You’, макар че нашият фаворит е ............ Spy Kids на Робърт Родригез и Антонио Бандерас.

P.S.
И накрая за всички фенове, които не успяха да видят ‘лебеда’ (бих казал патката) на Оскар 2001.


”Патката”

Carlos

Няма коментари:

Публикуване на коментар