вторник, 6 март 2001 г.

US Box Office: ‘Мексиканецът’ гръмна д-р Лектър

Двамата 'герои'

Анджелина Джоли и Антонио Бандерас не успяха да свалят ‘Ханибал’ от върха ………, просто защото премиерата на ‘Original Sin’ бе отложена за пореден път, но от това се възползва една друга звездна двойка – Джулия Робъртс и Брад Пит.
Кой друг можеше да се пребори с титан от ранга на Антъни Хопкинс и да оглави US Box-office. Най-после след триседмично безметежно царуване ‘Ханибал’ отстъпи първото място на ‘Мексиканецът’.

Новият филм на Робъртс и Пит е под режисурата на неизвестния Гор Вербински, но усилията на двете звезди стигнаха за над 20 милиона долара приходи от първия уикенд. Тази стойност стигна за втория най-успешен дебют на Брад Пит и петия такъв на Pretty Woman. Не бива да се забравя, че за ‘актрисата за 20 милиона долара’ това е шестото ню-ентри с нейно участие, което още в дебютната си седмица оглавява чарта на Америка. И защо не. За 2000 година Джулия бе класирана от списание Empire на трето място сред могулите в кинобизнеса и разбира се най-високо оценената жена в класацията. На чист български език това означава ‘гарантирана възвращаемост на инвестициите във филми с нейно участие’. И този път се случи същото и за това голяма част от задоеканските кинокритици, заявяха, че успехът на филма се състои в две думи ‘Джулия Робъртс’, предвид уникалното й постоянство в Топ 10 на Щатите.

‘Мексиканецът’ е всъщност легендарен античен пищов, около който се вихрят страстите във филма. Джери Уелбах (Брад Пит) има два проблема. Първият е, че неговият бос иска от него да отиде до Мексико за да открие и донесе пищова, а в случай, че не направи това ………работата е ясна, т.е дървен костюм на два метра под земята. Вторият е ултиматумът на приятелката му Саманта (Джулия Робъртс) да скъса връзките си с мафията. Няма как и Пит заминава към южната граница В Търсене на Изчезналия Пищов. За подсигуряване на доставката (delivery insurance – ама страшно го измислих ..!!) Саманта е взета като заложник от наемен убиец на мафията (Джеймс Гандолфини). Откриването на пищова е piece of cake, но връщането му в Америка си е живо приключение.

И така нещо средно между екшън и комедия ‘Мексиканецът’ удари бокс-офиса без много да му мисли.
Въпреки звездите си с този сценарий ‘Мексиканецът’ едва ли ще успее да задържи за дълго короната на най-успешен филм в Америка, а ако това се случи и другата седмица, то заслугата ще е само джулие-ва.

Второто място бе заето от продукцията на Уорнър ‘See Spot Run’ (с участието на Дейвид Аркет) с 10, 2 милиона долара приходи, изпреварвайки с ‘някакви си 100 000 долара’ ‘Ханибал’ и отпращайки го на третото място. Комедията ‘Down To Earth’ на Крис Рок падна от втора на четвърта позиция, докато ‘Тигър и Дракон’ остана за пореден път на пета позиция. Пак за пореден път на шесто място е ‘Трафик’ на Стивън Содърбърг. С едно място напред се е изкачил филмът на Халстрьом ‘Шоколод’, който явно набра скорост след номинациите си за Оскар, независимо че в дебютния си уикенд изобщо не успя да влезе в Топ 10. В това отношение медийната машина на продуцентите от ‘Мирамакс’ работи безотказно, а и неслучайно разгневен фен възкликна преди няколко години ‘Ако още веднъж Мирамакс си купи Оскари се отказвам от киното’, визирайки тогавашния победител ‘Влюбеният Шекспир’.
Падението на ‘Sweet November’ продължава и от седмо място филмът се залепи на дъното на класацията.

Със спад от 56% спрямо миналата седмица ‘300 мили до Грейсланд’ на Костнър и Ръсел направи Падението на Седмицата, стигайки до незавидното девето място, предвид третото си място в дебютния уикенд както пророкува Why Bulgaria.
И позна не за пръв път, колкото и банално вече да Ви звучи тази фраза. Ама няма как, който си му разбира, му е лесно.

И накрая не забравяйте да гласувате в нашата анкета за наградите Оскар 2001.
Гласувайте Вие, за да не Гласуваме Ние …….защото иначе ракийката ще си я пием клубно, все пак Цяло Шише Гроздова Ракия си е това, не е майтап работа.

Както и да е ……..

Очаквайте през следващата седмица, дали ‘мексиканецът’ гръмна за втори път или си беше само прах в очите.

Carlos

Няма коментари:

Публикуване на коментар