вторник, 5 декември 2000 г.

Как Кинопанорамата стана Киномания

Деветдесет и първа. Тогава превръщането на Националния Дворец на Културата в киносалон се наричаше 'Световна кинопанорама' и имаше претенции да е кинофестивал. Пак имаше филм на Вим Вендерс в програмата.

Вим Вендерс и тогава не беше неизвестен режисьор в България. Бяхме гледали негови филми в съпътстващата програма предишните години - 'Криле на желанието' през 1989 и 'Хамет' през 1990. Бяхме гледали и 'Париж, щата Тексас' с Настася Кински. Искахме да видим и новия му филм - 'До края на света' с Макс фон Зюдоф и Жана Моро, - но билетите за единствената прожекция бяха свършили отдавна.

Вместо това - 'Терминатор 2', седем прожекции. "Екшън"! Касовост. К'во друго?! Кинофестивал, киноизкуство - дрън-дрън.
Гледах 'До края на света' след време на видео. (Гледах и Терминатора 2).

Киномания 2000. Сега Вим Вендерс е още по-известен. Съсценарист и копродуцент на новия му филм 'Хотел за милион долара' е Боно (U2 имат три песни в саундтрака). Актьорският състав също не е случаен - Мила Йовович ('Завръщане в синята лагуна', 'Петият елемент'), Джереми Дейвис ('Спасяването на редник Райън'), Мел Гибсън ('Смело сърце', 'Мевърик', 'Текила Сънрайз'). Така, че определено можеше да се очаква интерес, което значи 'касовост'. Нали Киноманията не е фестивал. Обаче прожекцията пак беше само една.
Ще го гледам и него на видео. Или на DVD на 21 инчовия монитор.

Загадка: Кой е предишният филм на Вим Вендерс?
Жокер: Заглавието го има в страницата За нас

Отговора ще научите скоро от Why...Bulgaria.

July

Няма коментари:

Публикуване на коментар