сряда, 27 декември 2000 г.

US Box Office: Мел Гибсън бе издухан от брадатия Том Ханкс

Докато ноемврийския урожай бе изцяло за ‘гринча’, декември започна с гръм и трясък. Задават се Златни глобуси, Оскари и студията започнаха голямата надпревара, кой ще извади скрития коз от торбата и ще прикове вниманието на Негово Величество Кинозрителя и Нейно Величество Киноакадемията.

След като през изминалата седмица 'What Women Want' на Мел Гибсън постави рекорда за с най-голямото ню ентри за месец декември за всички времена, той взе че изтрая само един уик. Американците се юрнаха по Коледа и не оставиха Мел да зимува дълго на върха. Новото най-голямото ню ентри за месец декември за всички времена се нарича ‘Cast Away’. Режисьорската палка е в ръцете на познатия на всички любители на високо-приходни филми Робърт Земекис, който явно бързо е преодолял провала с ‘Прозрачна минало’ (еб…. ти българския превод на What Lies Beneath). На Том Хенкс явно му хареса да вади хитове в декемврийския студ. Ако се върнем назад в годините, то не беше ‘Филаделфия’, то не беше ‘Зелената миля’. За филма повече при следващата ни среща, а парите бяха преброени на близо 40 милиона.

Абе американска му работа. Дойде ли време за награди всички се размърдват. Ще се размърда и Майкъл Дъглас и Жена му, които се очаква да разнебитят чартовете и умовете на Тези Дето Определят Номинациите с филма на Стивън Содърбърг ‘Трафик. Но и за него при следващите ни срещи.

Жените на Мел Гибсън се спряха на второто място и вече натрупаха има няма 70 с още ‘шест нули’ зелени парички. Режисьорът на филма Нанси Майерс (‘Бащата на булката’) определи произведението си като добродушна комедия в стила на ‘Колкото толкова’. Може би и за това на борда е и получилата Оскар за последния Хелън Хънт. Най-общо казано и тримата главни изпълнители (Гибсън, Хънт, Томей) имат по една златна статуетка в колекциите си така, че грижа нямат. Фабулата се заплита около възможностите на един мъж, естествено Гибсън, да чете мислите на жените. Какво ли ще намери там?. Най-вероятно ако говорим за американки, я фризьорски салони, я фитнес салони, я рецепти за приготвяне на пуйка, я Бог знае какво и т.н.
Прозвуча много иронично, нали?
Да ме извинят емигрантите в Америка.
Самото участие на Гибсън си е гаранция за успех и чертата от 100 милиона изглежда абсолютно постижима, още повече Гибсън е и ко-продуцент на филма чрез собствената си Icon Productions.

След ‘Cast Away’ още едно ново предложение успя да се вмъкне в челната тройка и това е ‘The Family Man’ с Никълъс Кейдж и Тиа Леони (‘Лоше момчета’), може би първата й роля след майчинството, в което мъжката половина бе съпруга й х-файла Дейвид Духовни. Режисьор е познатият от ‘Час Пик’ Уйлям Ратнър. Романтичната комедия разказва за банкер, който има възможността да осъзнае, как би се променил живота му, ако на времето се бе оженил за сладурчето от колежа Тиа Леони.
Да си му мислил на времето, бате, след дъж качулка, биха ти казали отсам Ихтиман.

Едва ли това е сценарият, който екшън-маниакът Ратнър би искал да режисира при положение, че се бе наточил за новия римейк на ‘Супермен’, но why not. Клюките говорят, че първоначално сценарият е разпращан на Том Круз и Джон Траволта, а самият Ратнър е увещавал Джордж Клууни и Хю Грант. Едва преди началото на снимките Ратнър заминава на последна обиколка и успява да убеди Кейдж с приказката: ‘Хората обичат да те гледат в романтични комедии. Винаги можеш да направиш филм като ‘Въздушен конвой’ или ‘Лице на заем’. Спомни си ‘Лунатици’. Бих добавил, че я няма онази, дето тето й се оказа турски арменец, а майка й французойка с чероки закваска. Къде си Шер, независимо, че Ратнър твърди, че след този филм Леони ще се превърне в новата Мег Райън.

В десятката са още и Нашата Златна Малина За Най-Тъп Филм на Годината (в люта-ама люта борба с ‘Ангелите на Чарли’), как кой, разбира се ‘Гринч’-а и то на четвърто място с общ сбор 235 милиона $ (мале, тоя свят се побърка), ‘Vertical Limit’ на осмо и имало хора и на този свят Нашият Фаворит за Оскар за Най-добър Чуждестранен Филм ‘Тигърът и Дракона’, най-после в топ 10 (повишил екраните на 143!).

Третото ново предложение за седмицата, стартирало на петото място е ‘Miss Congeniality ‘ на Доналд Петри със залязващата Сандра Бълок и Бенджамин Брат.

Очаквайте през следващата седмица, това ли ще е (поредната) годината на Том Хенкс и Земекис след като помните ‘Форест Гъмп’.

Carlos

Няма коментари:

Публикуване на коментар