понеделник, 11 декември 2000 г.

Не заминавайте

Покрай студентският празник се вдигна доста шум за това, как младите нямали бъдеще в България. Доста разпространено поверие.
Аз пък казвам: ‘Стойте си тук!’
Във времето, в което все повече хора заминават на запад, един глас като моя звучи най-малкото еретично, даже смешно.

Обаче предизвикателството е да се докажеш в собствената си Родина.
Не е лесно. Никак даже. Но е възможно. Ако че никой не пророк в собствената си Родина. Ако че във всеобщия упадък на ценностите трудно ще намериш с кого да споделиш радостта си. Ако че във всеки един момент можеш да бъдеш пребит, обран или просто прецакан. Ако че повече от бюрократичните пречки е само чиновническата простотия. Но пък сме страната на неограничените възможности. Всичко е възможно, даже и хубавото.

A е толкова хубаво като успееш!
Но по оня – истинският начин. Без политически и силови протекции. Просто защото си добър в работата си. Без подмолни игри и без да прецакваш никого. Да успееш, оставайки си човек.

Много ще кажат – къде е разликата? За това не е нужно да си в България. Даже е по-лесно, ако не си.
Да, но така успеха ми е и успех за България, носи блага на хората тук. Познавам един човек, който пътувайки никога не плаща глоби на полицаи из страната. Взема си фиша и си го плаща в общината, като се прибере. Защото така парите отиват в неговата община и се харчат после (и) за негово благо.
И когато си успял, защото си можещ, защото си кадърен, тогава можеш съвсем спокойно да се изправиш, да се огледаш, да погледнеш в очите блюдолизците и угодниците, подлеците и гаднярите, малките душици, да им се усмихнеш и да знаеш, че не си като тях.

Тогава знаеш, че си направил невъзможното.

ДОБРЕ ДОШЛИ В БЪЛГАРИЯ - СТРАНА ЗА ИСТИНСКИ МЪЖЕ!

Освен това ще можете да споделите радостта си с най-хубавите жени на света. Ето това е наградата, която си заслужава труда.
А и купонът никъде не е като в България.

Наздраве, студенти и помнете, че сте късметлии – не ви трябва да учите чужд език, за да четете ‘Защо…България’.

Zaro

Няма коментари:

Публикуване на коментар