петък, 22 декември 2000 г.

Бим-бам-БУМ!

Бимбамбум, бимбамбум, ... коледни камбанки, ... бимбамбум, бимбам-БУМ!
Я, това последното май не беше камбанка.

Знаете ли колко струва една кутия със сто 'пиратки'? 3.50 лв (словом три лева и петдесет стотинки). Продават се и на дребно - 5 ст. парчето. Т.е. с парите за средностатистически кроасан всеки първолак може да си закупи с двуцифрено число амуниции. И после - бим-бам-БУМ.

Хайде, за малчуганите (може би) са взети мерки - "на малолетни не продаваме". А знаете ли какво се случило скоро на една моя позната? Както си вървяла измежду блоковете на столичен комплекс, дочула: "Госпожо, бихте ли се позабързали малко ..." и - какво да види? - нее, не били тийнейджъри, а един татко с наследника си си прави мини-Босна. "... да не Ви забързаме принудително", един вид. Все пак предупредил човекът - вазпитано и колтурно, някои и толкова не си дават зор. Бум - и после ти гледат сеира как се държиш за сърцето и си плюеш в пазвата. Бащи - мечта за всеки малчуган, не някакви мухльовци, дето не могат да гръмнат една бомбичка!

Повечето хора явно си мислят, че "фойерверк" означава "бомбичка". Аз също съм фен на феерията с всичките му там излитащи огнени топки, въртящи се фонтани от искри и прочии. Обаче бомбичките са нещо съвсем друго - те са експлозив, а не фойерверк. Там се набляга освен на силния пламък също и на оглушителния гръм, а за жалост поразителната сила не може да бъде избегната. Всяка година по Коледните и новогодишните празници има сводка от МВР и "Пирогов" за броя на ранените.

Преди двадесетина години пиратките не се прескачаха по път и над път, та си правехме самоделни бомбички - миниум + бронз предимно. Сместа се възпламенява от детонация, но веднъж (не знам с кой акъл) решихме за по-добро взривяване да сложим и две гайки ... Какво стана после - сигурно се досещате. Една от уличните котки явно беше попривършила с късмета и последното нещо в живота й беше гайка, летяща със скороста на куршум. Слава Богу, че ние, хлапаците от махалата, се отървахме само с уплаха.

Това е. Гадно, но факт. Опичайте си акъла, за да не станат, не дай Боже, звънчетата от весели - траурни. Гледайте да посрещнете Новата година с всичките си пръсти.

July

Няма коментари:

Публикуване на коментар