събота, 9 декември 2000 г.

Елха

С наближаването на Коледа градовете се сдобиват с празнична украса. Принос на общината към празничното настроение на гражданите. Лампички, гирлянди и - разбира се, - гордо изправена на централно място елха.

За София въпросното място е на полянката между сградата на Министерски съвет и Президентството. Така си е по градоустройствен план сигурно - елхата да бъде там. Ами тогава някой кмет да беше се сетил да посади една малка елхичка и след 20 години щяхме си имаме истинска, красива, жива елха. И нямаше да има нужда всяка година да се сече нова и да се изправя с кран. Обаче всичко това щеше да стане чак след двадесет години, а на кмета му трябва елха сега. А след двадесет години няма да е кмет той - да му мисли тогавашният.

А може би по градоустройствен план отдолу е фрашкано с инфраструктура и няма място за корените на една елха? Можеше да се помисли и по този въпрос - до преди известно време на мястото на инфраструктурата имаше само дупка (и пътно-строителни машини).

O, Tannenbaum, ти придаваш европейски вид на столицата!

Обаче във Финландия не продават отсечени елхички даже и за вкъщи. Само с корени, в хартиена саксия - украсяваш си я, а след празниците я засаждаш. Много ясно - не където си поискаш, а на място, определено от общината специално за целта - те да не би да нямат градоустройствени планове!

Но това е във Финландия. Ако в България беше същото, тук щеше да пише КУПЕТЕ СИ ЖИВА ЕЛХИЧКА ЗА КОЛЕДА! и да има връзка към електронен магазин. Така де - хем вършим общественополезно дело, хем си прибираме 5% комисион.

---

А елхата пред Министерски съвет всъщност е смърч.

July

Няма коментари:

Публикуване на коментар