вторник, 19 декември 2000 г.

US Box Office: Г(ъ)р(ин)чът до дупка свърши, наред са жените

Снежни 'радости'

Най-после ‘гринчът’ (вече е ясно, че това е най-успешният филм за отиващата си година) свърши или поне си събра 200 милиона $ и се оттегли на третата позиция, т.е след като пропуснахме да Ви запознаем с новинките от чарта през миналата седмица, сега Ви предлагаме двойна порция класации.

Янките доказаха, че не се съобразяват с празниците. Или най-малкото дотолкова, че да съберат родата, да се видят, да си погукат, ама какво е то америкън селъбрейшън без едно ходене на мууви, демек на кино. След рекордите през уикенда на Деня на благодарността, няма да се учудим, кината да са пълни както около Коледа и Нова година, така и в първите студени зимни месеци на новия век, т.е хем на топличко в киното, хем пуканките си вървят, хем американския шоубизнес трупа авоари.

След като през миналата седмица ‘Vertical Limit’, ‘Proof Of Life’ и ‘Dungeon and Dragons’ се опитаха да свалят ‘гринча’ от първото място, но не успяха, през тази седмица това вече е факт. Всеобщият Любимец Зад Океана Мел Гибсън свали Джим Кери от трона с новия си филм 'What Women Want' или тъпичко казано ‘какво искат жените’, ‘от какво се нуждаят жените’ или както и да е. Абе ние знаем от какво се нуждаят около Коледа, ама нейсе, не сме кака Сийке от тях.

За новата продукция на Гибсън, която се нареди на първото място с най-голямото ню ентри за месец декември за всички времена (34,4 милиона зелени гущери), с допълнителното женско очарование на Мариса Томей и Хелън Хънт ще си говорим следващата седмица, а сега е ред на обещаното.

На второто място се нареди тъпашката комедия ‘Dude Where Is My Car?’, която няма да намери място в нашите дисекции.

‘Vertical Limit’ успя през миналата седмица почти да докосне трона на ‘гринча’, но въпреки това се задоволи с второто място, преминало в пето през този уикенд. Режисьорът на ‘Златното око’ и ‘Маската на Зоро’ Мартин Кембъл отново отвори екшън торбата. След смъртта на баща си при инцидент в планините (защо винаги така става, няма начин да няма трагичен инцидент за начало), млад мъж (Крис О Донъл) се отдава на спокоен планинарски бизнес, но не задълго ….., защото е призван да спаси сестра (Робин Тъни) и нейният екип, заседнали не къде да е …, а на втория по височина връх на планетата К2. Това е в общи линии завръзката на този шеметен леден екшън, който ни напомня за ‘Катерачът’ на Сталоун. Най-интересното около снимките на филма е, че същият е сниман ….. в Нова Зеландия, близо до Маунт Кук, както и това, че екипът е пренасял снимачната апаратурата всеки ден с хеликоптер – нагоре, надолу, нагоре, надолу, луд умора няма. На борда са още Бил Пакстън и старото куче Скот Глен.

Другото интересно предложение, което обаче потъна още през втората седмица от появяването си на големия екран е ‘Dungeon and Dragons’. Спомняте ли си тази ролева игра? След Томб Райдър, нямаше начин и ‘драконите’ да не бъдат филмирани. Режисьор на филма е Къртни Соломон, огромен фен на играта. Още от 20-тата си година, същият търси начини да направи този филм. 35-те милиона долара бюджет бяха осигурени от Екшън Продуцента На Всички Времена Джоуел Силвър (Матрицата, Смъртоносно оръжие и продължения, Умирай Трудно и продължения, Да изчезнеш за 60 секунди, Въздушен конвой, да изреждам ли още?). Двама крадци (Марлон Уайънс и Джъстин Уолин) трябва да се обединят със своята млада империатрица (Тора Бърч - нашумялото девойче, развихрило мокрите фантазии на Кевин Спейси в Американски прелести) за да защитят кралство си от злия магьосник …… Джеръми Айрънс. Къртни Соломон с характерен за него хумор заяви: ‘За една от сцените ми трябваха около 20 дракона, за направя битката реалистична. Лошото е, че такива същества не съществуват, независимо, че имах достатъчно пари да ги купя’.

И за десерт черешката на сладоледа.

През миналата седмица излезе и едно от най-чаканите заглавия в Америка (бих казал за Останалия Свят) за годината ‘Тигърът и дракона’. Филмът излезе на цели 15 (по-голям срам за американското киноразпространение здраве му кажи!!!!) екрана (по същото време ‘гринчът’ вървеше на около 3000) и събра 686 657 долара (смешна сума на пръв поглед!!!), с едно голямо ‘НО’ обаче. Тези парички разделени на броя на екраните дават 42 916 долара на екран, което стигна за НАЙ-ВИСОКИЯТ ДЕБЮТ В ИСТОРИЯТА НА SONY ЗА ВСИЧКИ ВРЕМЕНА. Тепърва ще говорим за филма (първата награда вече е факт – наградата на критиците на Лос Анджелос за най-добър филм на годината и главен фаворит за Оскар за най-добър неаглоезичен филм), който ще бъде предмет на отделна дисекция на страниците на Why Bulgaria, но ето малко предварителна информация. Филмът, който някой от Вас вече успяха да видят на Киномания 2000 нахлу в Америка на 8 декември. Своеобразната смесица от приказка, легенда, драма и бойни изкуства вече обра достатъчно награди за декори, операторско майсторство, ефекти и т.н. Филмът се очаква да бъде лебедовата песен на един от най-колоритните режисьори от Изтока – Анг Лий. Роденият в Тайван от китайски произход режисьор (Разум и чувства и Ледената буря) заяви, че ‘Тигър и Дракон’ е приказката, неговата мечта за Китай, тази от детските и юношеските му години, преминали под знака на филмите с източни бойни изкуства. Тук бойните изкуства са представени в истинското им пиршество от цветове, багри, летежи и гонене по покриви сред величествения декор на древен Китай. Колкото и да ви напомня това на прословутите в миналото ни срещи с ‘летците’ от ‘Манастирът Шао Лин’ или ‘Хон Гил Дон’, Анг Лий определено е направил изключителен филм от гледна точка на визията, ангажирайки най-големия майстор на ‘въжетата и ластиците’ Юен Уо Пинг, чиято дарба да аранжира и измисля хореографии оцениха всички кибер-фенове на ‘Матрицата’. Спомняте ли си летежите на Кари Ан Мос и бойните сцени между Кеану Рийвс и Лорънс Фишбърн?. Това е стилът на Пинг. Актьорския състав е внушителен, съчетал Мистър № 1 Лице на Изтока Чоу Юн Фат и бившата екшън приятелка на Бонд Мишел Йео. Интерес предизвиква и новината на издателите от Sony Pictures Classics за началото на силен рекламен бум, предвид достигането на филма до сърцата на MTV-поколението.

Очаквайте през следващата седмица, как Мел Гибсън успя да задоволи жените зад Океана и какво ново по Коледа.

Carlos

Няма коментари:

Публикуване на коментар