вторник, 24 април 2001 г.

Вождът Черниван и племето на сивото блато

Вождът на племето на зелената гора и сивото блато Черниван поглади доволно парадната си украса от пера и си помисли:
"Абе леко е проскубана, но какво да правиш - откакто поехме контрола върху вноса на огнена вода един кадърен ловец на орли не остана. Всички или се пропиха, или се оказаха агенти на племето на зелената трева и синята река малко преди последните избори."
"Поне мокасините не са ми мокри!" - кануто, с което белите го бяха докарали беше направено от чуждо западно племе и беше сухо и бързо. А нали оня ахмак братовчед му Синиван го беше склонил да повери племенните канутата на Големия Гад с Малката Кръгла Шапчица - оня беше продал всички по-здрави и сега при всяко пътуване подгизваше.
Черниван беше доволен - предстоеше му аудиенция при бащата на всички племена в голямата Бяла къща. Най-после щеше да се похвали как е разрешил проблемът с бизоните (бизони вече нямаше - те бяха първото племе вегетарианци в Америка!).
Настроението му не се помрачи и от малкия гаф, който се получи при влизането му - в момента, който Бащицата го видя, се развика на секретарката си: "Какъв е този, ма - нали ти казах, че тия от Африка ще ги приемам утре!".
Недоразумението беше изгладено. Бащата на всички племена не спря да хвали Черниван за безспорните успехи на племето. Дори го попита и за Симеонка-Йотанка:
"Какво прави шамана пак при вас - нали уж го бяхте изгонили чак в Канада при жаб... французите имам пред вид" .
"Не знам, бащице - настоява, че като шаман бил отговорен за племето, а уж всички томахавки на дядо му му върнахме. Безобразие - неблагодарни хора това шаманите."
"Шаман, ама ще има шамар - да му се отреже регистрацията. Нали те уредихме с огнената вода - повече вода и ще им се привиди, че и ти си шаман"
Отсече Бащицата и премина към истинския бизнес, че му беше писнало от туземци.
"Виж какво, Черниван - тая вашата гора, много ни е необходима за войската - ще вземем да я изсечем да се топлят войниците. И без това откакто вашият род на Червено-Сините Бързи Ръце пое властта племето ви е намаляло наполовина. Та ти казвам - забравете я тази гора, от днес името ще ви е племето на сивото блато. Ако някой не му харесва много - да ходи в западния резерват зад голямата планина - чух че вече дори и визи не искали."

Nick

Няма коментари:

Публикуване на коментар