четвъртък, 12 април 2001 г.

US Box Office: Двама се карат, третият печели

Ужас, той позна. Хвърлям си WhyBG-дипломата.
Лектър и Карлос си направиха импровизирано online състезание, за това кой ще оглави US Box Office, но както често се случва не познаха. Затова пък адаша, който се оказа и привърженик на семейното кино позна, т.е Spy Kids отново е № 1 в Щатите.

Филмът на Родригез и компания успя да изпревари с някакви си 300 000 долара новото предложение Along Came a Spider с Морган Фрийман. В крайна сметка 17 милиона долара стигнаха за първото място. Тази седмица беше особена интересна в чарта, тъй като третото и четвърто място също бяха заети от ню-ентрита. И ако за "Along Came a Spider" мисля да си говорим следващата седмица, то за Pokemon 3: The Movie изобщо не смятам да си говорим, но виж за Blow си е друга работа.

Няма да ви казвам, че високата 168 сантиметра Пенелопе Круз Санчес (както е записана в мадридския граждански регистър) е набор 1974, нито, че първата й голяма поява в киното бе в Оскаровия лауреат на Труеба "Бел Епок". Това, че за нея се говори като за новата 'Месалина на браковете' може и да вярно.

Може и да е вярно, че по нея си загубиха ума Мат Деймън, Том Круз, Джони Деп, Никълъс Кейдж ........така е с европейките (не казвам испанки, защото южната кръв вода не става). Много от вас знаят, че другият й голям успех е в другия Оскаров лауреат "Всичко за майка ми", но колко от Вас са наясно, че американският й дебют не е "Woman On Top" от 1999, а "Framed" от 1996 година с участието на Тимъти Далтън. А през тази година на път за екраните са и "Captain's Corelli Mandolin" и "Vanilla Sky", все с нейно участие.

За какво всъщност става дума в "Blow". Не става дума за свирки, или поне в този превод от английски, не става дума и за 'духа-не на вятър', не става дума и за прочутия идиом 'blowing dreams', а за смъркане, редички, магистралки и т.н преводи. Това, че сценарият на филма е based on a true story (адашът вече е изтръпнал!!!) също е ясно. 124-минутният филм на режисьора Тед Деми проследява 30-годишната история на възхода и падението на един от най-известните смъглъри на дрога за всички времена Джордж Юнг, който направи от нарко-картелите през 70-те години бизнес за 100 милиона долара, загуби всичко, а в момента излежава и 15 годишна присъда. Юнг, който е бил състезател по американски футбол в колежа само за няколко години става най-големият вносител на кокаин от картела "Меделин". В ролята на Юнг е Джони Деп, а гаджето-в-последствие-съпруга Мирта е испанската гърла. Рей Лиота се подвизава като бащата на Юнг. Така разгледан животът на полу-хипито от 60-те през американската мечта от 80-те (слънце, дрога и Калифорния) твърде много прилича на екранната измислица за Тони от "Белязания". Там обаче беше не друг, а великият Пачино. Във второстепенните роли са Жорди Мола (в ролята на Диего Делгадо), Клиф Къртис (в ролята на Пабло Ескобар). Основните негативи на филма, както твърдят 'колегите' (откога ни станаха такива не е ясно) от Variety са 30-минутното убийствено начало и деветдесет минути "Буги нощи" в нарко-версия.
От декаденса, през дискоерата, морала, нарко-проблемите на Америка "Blow" е сага за нарко-бизнеса. Дали наскоро не мина "Трафик"?.
От казаното от мен и Variety излиза, че "Blow" е "Трафик на Белязани Магистралки" (това пък отде ми дойде наум??). Въпреки това 12,4 милиона приходи стигнаха само за третата позиция.

В долната част на чарта са старите ни познати Someone Like You, Heartbreakers и Enemy At The Gates, окупирали съответно места от пето да седмо.

Деветото място е за Анг Лий, за кой ли път в Топ 10 на Америка .......... май това е 18 седмица сред най-гледаните заглавия. Парите вече са 117 милиона и това не подлежи на коментар.

На коментар при следващата ни среща ще подлежат както обещаният "Along Came a Spider", така и ................. истината е, че на 20 април излиза "Дънди Крокодилът 3", но това май е чак по другата седмица.

Carlos

Няма коментари:

Публикуване на коментар