петък, 10 ноември 2000 г.

Има-нема - нашата невероятна родина

Странна държава сме ние. Имаме си неща, служещи, на други неща, дето ги нямаме. Например Министерство на околната среда и водите. Е вода (вече) има. В София я пуснаха преди години. Жълтичка, мътна, ама за миене става. То кои ли ще седне и да я пие. Че водата е за бръснене се учи още в училище. За пиене си има други напитки. Чувам напоследък пуснали вода и в Добрич. Да се готви квартал Виница във Варна.
Виж с околната среда е сложно. Останала е, разправят, тук - там. Ама са все непроверени източници. Значи, в София със сигурност няма. Освен по папките в министерството, евентуално. И в спомените на разни хора: 'А едно време …'. Навън - не знам. Аз поне не съм виждал. То верно, че съм пишман турист и обикалям местата, където се яде, пие, седи, приказва,… абе няколко неща бяха. Но не съм видял околна среда.
Обаче нашия тарикатлък не свършва до там. Ние си имаме ЕЛИТ. Наш, роден, български. Имаме си и заведения за елита. Казват се така за да не се обърка някой като мене да отиде там. И за да има къде да се събират хората. Че и те са хора и трябва да се срещат някъде, да си общуват…. Социални контакти са това, не е шега работа.
Сега, елита бива няколко вида. Според това КОЙ е, КАКЪВ е и КЪДЕ ходи. Точната класификация не е предмет на това писание, но да ги споменем бегло хората (дано не пропуснем някой, та да вземе да се обиди). Значи са основно два вида - които се бият по кръчмите и които не се бият по кръчмите. Жорж се бие и в Парламента, но него засега не го мислим - здравната реформа едва начева.
Тия, дето се бият - те обикновено (според пресата) го правят в 'Чака рака', 'Биад', 'Попското', 'Дали' и т.н.. Т.е. кръчми с чалга и подобни ритми. Е, невинните пострадали, пребиваващи там, сами са си виновни. Като им е толкова ъкъла да се заврат на такива места. Тъжното е, че като стане въргала на едно място, конкуренцията умира от завист. Целият контингент от Млади Невинни Девойки Търсещи Богатия и Смел Батко, Безработни Рецидивисти (не са само по агитките) и прочее гении на мисълта потича натам и ходи им разправяй, че и при тебе става купона. Всичко на тоя свят е да видиш и да бъдеш видян. И да живее чалгата и кютека.
Другите, дето не се бият. За техните преживелици и свърталища общо - взето се мълчи. Държавна тайна е това (независимо дали са държавници или не). Бодигардове, охрани и прочее салтанати. Минава извънаредно големия кораб. За кръчмите им (да ме прощават, ама така ми е по-лесно да ги наричам) се изписа доста. Даже ми дойде следното просто сравнение в главата. В чревоугодническа Австрия най-добрия ресторант според каталозите е Stеiereck. Пак с резервация, като тукашните. Канцлера ходи там, президента…. Та сравнението: там вечеря за двама с вино към нея, но без луксове излиза 700 ATS. Според същите тия каталози. Може да им се вярва. Което ще рече 100 DEM. В родните, любими на елита ресторанти, според уважаемия вестник 'Капитал' искат по 120 DEM за същото. Сигурно са по-хубави. Или пък елита ни е по-богат?
Баловете, благотворителните събирания и прочее смехории не ми се обсъждат. Но има нещо което винаги ме развеселява: Светската Личност На Годината. Без коментар.
А останалите хорица, които мечтаят за заплата от 120 лева? Те да се радват, че няма Министерство на хорицата! Като има Министерство на младежта и спорта (не че то е виновно), нали видяха какво стана…. Лека му пръст на Младен Младенов.
Имаме си и обществен живот. Ако имахме и общество… Пък и както се казва във вица: 'То пък един живот…'

Zaro

Няма коментари:

Публикуване на коментар