сряда, 22 ноември 2000 г.

Гепи, майна, и на воля

Диамантът

Snatch = грабвам, посягам
Краденето на диаманти е незаконно. Така поне казват.
На същото мнение следва да бъдат и четири дългобради равини, които влизат в димантена къща в Антверп. При проверката от полицаите се оказва, че у единия равин (Франки Четирите пръста) има нещо метално, някъде там в областта на ‘ташаците’ и то бибитка.
И сега кво, и гащите ли искаш да си
сваля!

Двама англичани (с прякорите Турчина и Томи) си говорят умно в типичен кокни акцент по повод на едрогабаритен барабанлия: За какво ти е този пищов, за да се пазиш от шибаните германци. Поне можеш ли да стреляш с него?
Ако не можеш да уцелиш някого,
поне го замери или удари с него.

Цигански табор. Група мангали са насядали около караваната. Циганинът Мики (единствената издънка - английска му работа, кой циганин ще си кръсти детето Мики), в ролята Брад Пит на чист цигански английски проговаря:
Искаш ли да се маризим. Айде да се
маризим. Може и без пари.

Местният бос с прякор Тухлата, известен свиневъд в махалата, води високоинелектуален разговор с Турчина по повод на пропаднал ангажимент за нелегален боксов и мач и свързаните с него залагания:
Няма да има мач? Сигурен ли си в това? Както е казала Дева Мария
‘Cum Again’ (Изпразни се пак)

Вини Джоунс, с прякор Куршумения зъб седи в очукан квартален пъб. На масата е поставен най-големия пистолет, произвеждан някога Eagle 50. Срещу него са насочили пищови някакви си измислени гангстерчета (демек хомобанди). Вини, в стил а ла Самюел ‘Криминале’ Джаксън обяснява с глас на баптистки проповедник:
Има два вида хуйове. Сплескани и
мъжаги. Вие сте от сплесканите,
на, които само при вида на путка
им омекват ташаците
Нещо за деклариране. Не ходете в Англия.
Това е лайтмотивът на ‘Гепи’ и разбира се един 84-каратов диамант, за които всички гледат да преебат другия и се пуцат един друг на воля.

Това са само част от репликите от най-идиотския, най-алтернативния и може би най-интересния филм за годината. Феновете го чакахме почти година, веднага след последните кадри на ‘Две димящи дула’, които възвестиха на света, че Тарантино и Родригез няма да са единствените флагамани на независимото кино. Неговото Име (на режисьора де) е Гай Ричи, в когото светът вече разпознава и Авторът Авторът Няма Майтап На Второто Дете на Мадона.
Майната и на Мадона,
сега пиша за Гай Ричи

Ако ‘Две димящи дула’ бе ‘Кучета в резерв’ за Ричи, то ‘Гепи’ е неговото ‘Криминале’ – много английско, много шантаво и много цинично. Филмът е абсолютно сборище от лафове, черен хумор (ама много черен) груб, циничен, неразбираем (на места) английски, от който Шекспир щеще да получи инфаркт, но си заслужава. Оттук нататък най-трудното за Ричи ще е да надскочи достигнатата летва и да не тръгне назад, както това направи Тарантино с ‘Джаки Браун’ и засега умно спря до тук.
‘Гепи’ определено ще е хит за сезона и не само в България. В Англия към момента е същото, не само заради името и рекламата, която си направи режсьора. Актьорският състав на филма е убийствен, т.е невероятни мутри и попадения от американците Брад Пит и Денис Фарина (Get Shorty), до босненеца Раде Шербеджия (в ролята на Борис Камата), Бенисио дел Торо (Обичайните заподозрени) , англичаните …, и не напоследно място Тази Страхотна Уелска Мутра Вини Джоунс, който е на път да стане по-голям актьор, отколкото беше футболист в лондонския ‘Уимбълдън’. Самото му появяване носи радост за публиката с онази характерна смесица от Иванушка Глупака и Терминатор взети заедно.
‘Гепи’ е истински черен пъзел
Оотворете кутията!
Дяволът е черен, но знае да забавлява.
Не го пропускайте,
Гарнитарно развлечение от екстра класа.


Carlos

Няма коментари:

Публикуване на коментар