сряда, 29 ноември 2000 г.

МЕ-ЗЕ (или женската интерпретация на темата за храненето)

МЕшана и ЗЕлева (с или без моркови в зависимост от състоянието на духа), са двете приятелки на петлитровото буренце с ракия през последния четвъртък на месеца, когато в джобчетата ни дрънкат предимно семки енд бонбонки. Иначе нежната и по-съвършена половина на Клуба знае добре, че мъжете трябва да бъдат нахранени. В противен случай се насмуква скоропостижно и разговорът започва да се върти главно около темата за взаимното уважение, и ‘дай бутилката, докат’ не съм ти светнал два шамара’. Така се проваля дълбокият интелектуален замисъл на тези сбирки, което ние да допунем не желаем. Следователно, чашката трябва дада се редува равномерно с виличката по пътя към устата, като роднина с милиционер. Ето четири изпитани рецепти за салата. Основното им предимство е, че се приготвят без смъртоносните за всеки готварски ентусиазъм ‘на вкус’, ‘колкото поеме’ и ‘на умерена фурна’, на които вече сме се спирали:

МАКАРОНЕНА (по Дидонис)
1/2 пакет едри или разноцветни макарони
шунка
кашкавал
гъбки
кисели краставички
майонеза

Макароните – в подсолена вода, гъбките – в тигана на масълце лекичко, всичко друго – на кубчета. Събират се в голяма купа и се объркват с майонезата.

РАЧЕНА (по Надие)
2-3 пакета рачешки ролца
2 ябълки
лимонов сок
майонеза

Ролцата и ябълките се нарязват на кубчета и познайте после как се прави.

ПАТЛАДЖАНЕНА (по Норчето)
4 патладжана
чесън
олио
оцет

Патладжаните се опичат, пасират се с чесъна, оцета и олиото. Гърмящата смес се посолява, изстудява (ако има кой да чака) и м-м-м.

ДОМАТЕНА С ЛУК (по Калина)
домати – задължително от градината на роднините
лук
олио

Не е толкова просто, колкото звучи, защото само Калина може да я прави така, че да си изгризеш ръката до лактите, докато си ближеш пръстите.

И така – вилица – чашка, вилица – чашка…Е, да ви е сладхо, знаши, и наздрафе…Абе чудя се тука вие мене дали ме уфажафате…

Nadie

Няма коментари:

Публикуване на коментар