петък, 10 ноември 2000 г.

Tomb Raider - Филмът

Ще го очакваме :))

Както Ви обещахме в началото на нашето съществуване, намерението ни е да пишем за това, което ни интересува и за това, за което си заслужава.
А ето и нещо, което ще Ви заинтересува със сигурност щом сте в Интернет пространството.

След кръстоносния поход по екраните на Вашите PC-та кака Лара Крофт ще навлезе и в киносалоните. Новината не е нова, някои от Вас може би вече я знаят, но за първи път Why Bulgaria ще ви осведоми за подробностите. Къде другаде освен при нас.

Новината за намерението на Парамаунт Пикчърс да екранизира компютърните приключения на най-популярната РС - героиня бе разпространена още в края на 1998 година. Последваха дълги преговори с Core Design, които държат правата за разпространение, за всичко свързано с дългокраката Лара. Последва дълго търсене и кастинг за намирането на режисьор на проекта и разбира се лицето, което щеше да навлече късите стегнати панталони и емблематичната раница.

И както става в приказките, когато става дума за много пари, американците уцелиха десятката.

За режисьор на филма бе избран Саймън Уест, който привлече вниманието върху себе си с 'Въздушен конвой' (Кейдж, Малкович, Кюсак, Бушеми, Реймс - много, ама много яко) и 'Дъщерята на генерала' (Траволта, Стоу).

Та докъде бях стигнал?

Саймън Уест се нагърби с нелеката задача да режисира филм, който само на първо четене, ако се изчислят продажбите на четирите части на играта (петата Tomb Raider: Chronicles е на път) би трябвало да спечели не по-малко от 100 млн. $ в американския бокс-офис. Считам, че намеренията на Парамаунт са за много повече и предварително е ясно, че продуцентите очакват филмът да се превърне в касовия хит за лято 2001. Не случайно премиерата е насрочена и за същото време. Уест, който сам е един от почитателите на играта казва, че въпреки, че не му остава много време за геймърстване, това е един от най-интелигентните и забавни сюжети, появявали се на компютърния екран. Големият проблем пред екипа за реализиране на проекта е къде да бъде сниман този екшън, чиито аналози с Индиана Джоунс са твърде много, а и нали кака Лара е женската версия на Инди в търсенето на артефакти, изчезнали цивилизации и разрешаването на всякакви мистериозни загадки. По този въпрос нека чуем мнението на режисьора: 'По отношение на мястото на действие и това за снимки считам, че този филм ще бъде нещо различно. Зрителите са свикнали в този жанр действието да се развива в Египет или Гърция. Исках да бъде още по-приключенско и за това избрахме Исландия и Камбоджа. Тези страни предлагат места, които рядко са били сцена на екшъни'. Особено впечатление ще направят и изключителните декори в стил 'арт деко', обоготени с фентъзи-елементи, които в момента се разположени в Пайнууд Студиос в Обединеното кралство, където бяха заснети и 'Междузвездните войни' на Лукас. Изобщо след първите впечатления от декорите, до които Why Bulgaria успя да се докопа е ясно, че ни очаква истинско пиршество от визия и спец-ефекти. И няма как да бъде другояче, предвид фабулата на действие и екзотиката, с която всички геймъри са свикнали. Макар, че има и такива, които повече гледат стегнатия задник и овалните форми на Лара Крофт, отколкото заобикалящата я флора и фауна. Няма нищо лошо и без това кака Лара е най-сексапилното творение на компютърната индустрия.

Както споменах по-горе проблемът с лицето на Крофт бе особено голям, но тук решението е 100 % и то се нарича Нейно Величество Бъкащото От Сексапил и Надигащо Всички Мъжки Страсти Лице АНДЖЕЛИНА ДЖОЛИ. По добър избор, здраве му кажи. Джоли, която природата дари с всички черти на легендарният й баща Джон Войт (спомняте си 'Влакът беглец', 'Среднощен каубой', Оскарът за 'Завръщане у дома' или прераждането му години по-късно в култовия 'Жега' или 'Мисията невъзможна') нахлу в киното през неговия параден вход. Нахлу без да се съобразява с вече раздадената баница на женския пазар с татуировки по раменето, скандално поведение, лесбийски уклони (както твърдеше западната преса) и безсрамни позирания с мъжа си (не по-малко известния Били Боб Торнтън). Истината е обаче, че веднага направи впечатление и преобърна представата за женската визия в края на века. Интересна най-вече с безумния си поглед, чорлавата коса, плътните бесрамни устни и излъчване 'кой е следващият за изчукване', Джоли за нула време получи три награди 'Златен глобус' (за 'Джордж Уолъс' на TNT, 'Гия' на HBO и 'Луди години') и разбира се Оскар за второстепенна женска роля в убийствения 'Луди години'. Междувременно се появи в 'Колекционерът' с Уошингтън, 'Да изчезнеш за 60 секунди' с Кейдж, а през есента на тази година я очакваме и в компанията на Бандерас за 'Original Sin' (преводът Ви е ясен ??).

Как обаче другите оцениха желанието й да замести компютърната анимация на кака Лара в сърцата на геймърите. Уест продължава: 'Най-впечатляващото в Джоли е факта, че тя е изключително талантлива във всяка една сфера. Тя тренира толкова здраво за да достигне физическата издръжливост, характерна за героинята й, че от време на време даже забравяше, че не се казва Лара Крофт, а Анджелина Джоли. Акцентът и маниерите й бяха перфектни. Никога не бях виждал нещо подобно'. За това бих добавил помага и присъствието на истинския й баща Джон Войт в ролята на екранния и баща лорд Крофт.

В заключение ще приема думите на Уест, че се опитва да се учи и да направи TOMB RAIDER в стила на 'Доктор Живаго' или 'Лорънс Арабски' например. 100% сигурното е, че TOMB RAIDER е може би най-чаканото филмово приключение след STAR WARS или четвъртата част на Индиана Джоунс, за която толково много се спекулира.

За всякакви подробности ще Ви държим в течение, дръжте се, защото не остана. Ей го, лятото на 2001 иде и бедрата на кака Лара изглеждат все по-близко.

Carlos

Няма коментари:

Публикуване на коментар