вторник, 21 ноември 2000 г.

US Box Office: От лошо към по-лошо

Мистър Гринч

Джим Кери утепа ‘ангелчетата’, бате Арни се провали
Най после ‘Ангелите на Чарли’ бяха свалени от върха на US Box Office и паднаха до третото място в класацията. Тази вихрушка можеше да означава единствено две неща, или се е появил филм с голяма звезда зад океана, или се е появило нещо още по-тъпо, но достойно за гледане от голямата аудитория.
За наше нещастие, но за радост на всеки средностатистически американски кинозрител се случиха и двете неща едновременно. Всеобщият им любимец-кретеноид Джим Кери облече зеления идиотски костюм на Мистър Гринч и завладя чарта с ‘Как мистър Гринч открадна Коледата’. Резултатът обаче е внушителен – 55 млн. $ или с други думи казано 5-то място в общата класация на филмовите историци за дебют.

Уа-а-а-ау!
За автора на комикса (рисувано детско книжле отвъд Голямата вода) достопочтенният г-н Seuss и филма ще си говорим следващата седмица, тъй като трагедията на Америка бе още по-пълна. Втори в класацията остана пълнометражния ‘Rugrats In Paris – The Movie’ , който може да се похвали с най-идиотските рисунки, които някога съм виждал. Въпреки това филмът събра доста добрите парички, в размер на 22 млн. $.

Въпреки отрицателните ми емоции относно първенците, класацията предложи и някой положителни аспекти, а именно присъствието на ‘Запознай се с нашите’ (имате възможност да го гледате на Киномания 2000 НДК в четвъртък 23.11.2000 година) за седма поредна седмица, както и застояването на ‘Легендата за Бъгър Ванс’ на Редфърд и компания сред първите десет в Щатите.
‘Шестият ден’ на бате Арни се провали тотално и зае едва четвърто място със скромните 13 млн. $, като почти същият сбор събра и независимата продукция на Miramax ‘Bounce’ с вечно влюбените ‘напоследък’ и вечно разделящите се ‘напоследък’ Гуинет Полтроу и Бен Афлек. Доживяхме мегадоларовата звезда от ранга на Арнолд Шварценегер да се бори за оцеляване с независими филми. Като че ли е крайно време Арни да зарови военните атрибути и да се кандидатира за губернатор на Калифорния, както мислеше на времето. Човече, с таз жена и с таз рода, не мисли за пенсия, Кенеди винаги са имали пари.
Както пророкувахме миналата седмица ‘Men Of Honor’ и The Red Planet’ останаха в класацията. Първият спечели единодушно призовете на критиците в американската преса, оценяван като най-истинния филм за расовата дискриминация от дълго време насам. Куба Гуудинг Джуниър играе ролята на американски солджър, имащ неблагоразумието или малшанса да се роди черен и да попадне на офицер ‘с по-други’ разбирания, в ролята Робърт Де Ниро. В атака срещу расизма, звучи познато и изтъркано за американското кино, но при наличието на двама носители на Оскар, би било най-малкото интересно.
От друга страна излизането на ‘Червената планета’ веднага предизвика съпоставка с шумно провалилия се през март филм на Брайън Де Палма ‘Мисия до Марс’. Първите отзиви са, че в сравнение с ‘мисията’, ‘Червената планета’ си е направо потенциален кандидат за академична награда. Едва ли? Независимо от доста добрите визуални ефекти, пропуските в сценария и диалозите на Килмър, Кари Ан Мос и Терънс Стамп са очевадни. Пак са налице непредвидени аварии, неизпитани ‘технологични оръжия’ и роботи (кой знае защо главните герои винаги разбират за това, когато е късно), пак положението е натопорчено и пак има хепиенд. Та това е, филмът си е за DVD или за голям екран. Ефекти, ефекти, съдържание съшито с бели конци.

Очаквайте през следващата седмица, дали Джим Кери ще се укрепи на върха (със сигурност – залагаме сайта ни срещу това), и как шестият ден на Бате Арни не е шестото чувство на Брус Уилис.

Carlos

Няма коментари:

Публикуване на коментар